torsdag 27 mars 2014

Favo fisksoppa med smak av saffran


Ja det är ju ingen hemlighet att jag är en riktig mammagris och att min mamma är en hejare på att laga god mat är kanske inte en hemlighet heller. Jag är verkligen uppvuxen på bra, god mat  och har alltid fått vara med i köket från att jag var riktigt liten.
Min mammas mat är så god att unge herr C för ett par år sedan tyckte mamma skulle vara med i halv åtta hos mig. Ett gott betyg för att komma från en 6-åring.
Fiskgrytan som det idag bjuds på är en hysat ny favorit i mitt och mammas kök, men har blivit en riktig favorit.
Den passar perfekt till festligheter och är väldigt bra att förbereda innan.
När det är dags för att äta är det bara att värma upp och ploppa i fisken, å vips sa har den en riktig festmåltid utan en massa fix å trix när du har gäster.

Ingredienser till 6 portioner
400 gram vit fisk
300 gram lax
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning eller fond motsvarande det
2 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl creme fraiche av calfri fetthalt
2 dl vatten
1 paket saffran
300 gram räkor
1 burk musslor

Gör så här
Skölj purjon och skiva den i fina bitar.
Hacka den gula löken och fräs den i smöret tillsammans med den pressade vitlöken och purjon.
Tillsätt tomatpurén , salt, peppar, timjan, basilika och fräs en liten stund.
Ha i grädde, creme fraiche, vatten och saffran och låt puttra i 15 minuter.
Om du förbereder så stannar du här, om inte fortsätter du.
Ha i fisken som du delat i lagon stora bitar och koka i 7 minuter.
Häll i räkorna och musslorna i sista stund.
Servera med en klick creme fraiche.

Ta da! värsta goda fiskgrytan!


tisdag 18 mars 2014

Wok med lax


Jag och två vänner har fått lite dille på wook av alla de slag.
Jag gillar wook med nudlar i lite extra mycket och då tycker jag sjögräs eller shitaki nudlar är ett väldigt bra alternativ. Den här wooken slängde jag ihop lite snabbt och satan i gatan vilken hit det blev.
Tror att det har mycket att göra med den supergoda såsen. Vet inte från vilket märke, men det är det som har lila förpackningar. Smaken var ginger and garlic och jag säger bara mums!
Det blev fyra riktigt stora portioner, och jag tog lite vad jag hade i skafferiet och kylen.

Ingredienser
2 laxbitar
1 paket crabsticks
2 påsar shitakinudlar eller 1 pake sjögräsnudlar
2 påsar ginger and garlic sås
1 stor morot
1 liten burk majs
1 liten burk bambuskott
1 liten burk vattenkastanjer
1 handfull med edame (soja) bönor
En liten skvätt citrongräsolja eller en mer neutral olja

Gör så här
Preppa alla grönsaker, häl av spad, hacka, skiva, riv.
Tips är att riva morötterna i flagor med hjälp av en potatisskalare.
Häll av spat från nudlarna i ett durkslag och skölj av noga.
Dela laxen i lagom stora bitar.
Ta bort plasten på crabsticken och dela i bitar.
Hetta upp oljan i en wookpanna och stek laxen.
När laxen börjar bli klar slår du på grönsakerna och steker en stund.
Häll sedan på såsen och låt det puttra lite.
Häll på nudlarna och låt det bli varmt.
Ät och njut!

onsdag 5 mars 2014

Pilgrimsmusslor med en asiatisk touch


Från förra inlägget om sushi så sparade jag favoriten.
Dessa musslor på en asiatisk salladsbädd är så fantastiskt goda, det vattnas i munnen på mig.
Jag vill ha det nu, och sen och imorn med, men jag ska behärska mig tills en dag då det vankas kalas.
Man kan göra lite olika varianter och det finns inte riktigt ett recept. Så det här får bli en typ, på en höft, ungefär recept.

Till tre personer så hade jag de här ingredienserna:
6 små pilgrimsmusslor

Ett par torkade shitakisvampar
4 stängler med vårlök/salladslök
1- 1 1/2 tsk hackad chili. Fryst från förpackning.
Massa smör
Citronjuice
Soja

Jag gjorde så här:
Blötla svamparna en stund innan.
När det var dags att laga maten, hälde jag av vattnet och pressade ut vattnet så gott det gick.
Skiva i ganska små bitar.
Det går lika bra att använda färsk shitaki svamp.
Skiva salladslöken och lägg i en bunke med chilin.
Hetta upp smör i en ganska liten stekpanna.
Fräs svampen en stund tills den mesta av vätskan är borta.
Smäll på lite mer smör och fräs salladslöken och chilin tillsammans med svampen.
Häll efter en stund på en skvätt citronjuice, jag använde på flaska och kanske tog ett par matskedar.
Häll sedan på en rejäl skvätt soja, jag tror jag hade samma mängd som citronen.
Fräs till vätskan är borta.
Lägg salladen åt sidan och häll på mer smör i stekpannan.
Stek musslorna så att dem blir perfekta. Det är till det här jag hade M, för jag är så dålig att steka dem.
Ät omgående och verkligen njut!

Vi åt fortune cookies efter maten och min var så himla klockren.


söndag 2 mars 2014

Sushi


Igår gjorde jag något jag aldrigt lyckats med tidigare - jag gjorde sushi!
Jag måste allt säga att det var en riktig hit och jag är så nöjd med mig själv att jag klarade det.
Pilligt, knepigt, pyssligt och väldigt sköj var det och allt blev såklart inte riktigt som jag planerat. 
Men när blir det någonsin det.
Tjejerna tyckte också att det var riktigt gott.

Jag tänkte att jag delar i de olika sorterna suho och rätterna i stycken. 
Så det blir typ ett 2in1 inlägg av det långa slaget.


Sushiris


Jag har kokat sushiris en gång tidigare och det var en totalflopp så nu när det var dags igen så läste jag på lite extra och hittade den här beskrivningen, som var riktigt riktigt bra och enkel.
Jag ser nu att jag gjorde fel igår och hade i för mycket vinäger spad vilket gjorde mitt ris väldigt kladdigt men ändå riktigt gott.
Jag ger er det rätta receptet.
Cirka 6 personer
Skölj 8 dl sushiris av bästa kvalité noggrant, slå av sköljvattnet.
Mät upp 9 dl vatten i riskastrullen och låt riset stå i vattnet en halvtimme.
Koka upp riset på högsta värme och lägg på ett lock på kastrullen. Sätt samtidigt på en tom spisplatta på lägsta värme. När riset just kokat upp för du över kastrullen till den svalare plattan. Låt koka cirka 15 minuter.
Tag kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ytterligare 15 minuter.
Under tiden som riset kokar:
Blanda 1 dl risvinäger, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och låt koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt. Låt vinägerblandningen svalna.När riset är färdigt blandas den avsvalnade vinägern ner i riset med hjälp av en stor träsked. Alltsammans får sedan svalna i rumstemperatur på ett stort träfat, plast går också bra att använda. 

Till bitarna använde jag lite fusk i form av en form för att pressa till och forma riset.
Kräftorna hittade jag i min favvo asiatiska butik vid hötorgets tunnelbana.


Makirullar


Jag gjorde två varianter med lite olika fyllning.
Den ena hade crabstick, gurka, majonäs och furiakiflakes.
Den andra hade crabsticks, gurka, morötter, majonäs med hotsauce i.

Hur man gör rullarna hittade jag i samma inlägg som sushiriset. 
Vill du läsa hela artikeln kan du göra det HÄR.

Placera ett noriark på bambumattan. Nori består av pressat, torkat sjögräs och är mycket nyttigt.
Ovanpå norin lägger du ut ett jämt lager ris, cirka 1 cm tjockt. Tryck sedan till riset så att det blir cirka 0,5 cm.OBS! Den översta delen av noriarket, cirka 1-1,5 centimeter, ska inte täckas med ris. Den tomma delen behövs för att försluta sushirullen.
Mitt på riset stryker du sedan ett streck med wasabi. Placera ditt tillbehör mitt på riset - som kan vara smala strängar av lax, långa gurkstavar, avokadostrimlor, krabbkött eller annat.
Nu skall hela noribladet rullas ihop, det är här bambumattan kommer in i bilden och det är dags att koncentrera sig på allvar. Använd mattan för att snurra ihop hela rullen, tryck lätt längs med då och då.
Stryk slutligen den tomma överkanten av noribladet med vatten, detta fungerar som limning och är väsentligt för att rullen ska hålla ihop.
Låt rullen ligga tills det är dags att servera. Börja då med att dela den på mitten och skär sedan i centimetertjocka skivor. Eventuellt får kantbitarna kasseras om de inte blir fina.

Edamebönor och Sashimi


Alltså sashimi är sååååå gott och något ganska nytt för mig. 
Vi hade en liten bit salmalax som vi skar till. 
När man gör sashimi ska man skära fisken på diagonalen och i lite tjokare skivor än gravlax. 
Vi började med att skära uppe på ena kanten och fortsatte sedan att snedda ovanpå fisken.
Riktigt nöjd med resultatet.

Vi gjorde även en storfavorit som bara är så galet gott och så enkelt.
Ångkokta edambönor med flingsalt.
Lägg dina bönor i en bunke, häll på lite vatten och ångkoka en till två minuter i mikron.
Häll av vattnet och slå på rejält med flingsalt.
Man äter dem genom att dra ut bönorna med tänderna och på det sättet får man med saltet.
Supermumsigt!


Algsallad

På vissa sushiställen kan man få sån här algsallad som jag gillar väldigt mycket.
Förstå lyckan när jag hittade den på favo asiatbutiken.
Ett mycket intressant inslag i sushimiddagen.
Inte för jag vet hur man gör den självm och kommer nog aldrig lära mig det heller.

Nu ska jag krypa ner i soffan med ett stort glas cola och försöka bota den lilla bakisheten jag fortfarande känner titta lite på Downton Abbey och ladda för veckan som kommer.
Har ändå varit riktigt duktig och vart på barkabyoutletten med mamma och storhandlat idag.
Hittade riktigt bra grejer :)
Tack å godnatt!