tisdag 14 januari 2014

Ugnsgrillad kyckling med basilika, timjan och citron


 


På något sätt så förknippar jag denna rätt med Italien, kanske för att dem har mycket citron, eller att jag fått för mig att man äter mycket helgrillade kycklingar i Italien främst Toscana, att den funkar så himla bra med vin, att den känns rustik osv. Som ni hör så haglar dem förutfattade meningarna om italiensk mat och denna kyckling. Men summan av kardemumman så känns den väldigt italiensk för mig.

När jag hade tjejerna hemma så bjöd jag på kycklingen tillsammans med ugns (brända) rotfrukter och skysås. Riktigt mumsigt om ni frågar mig och jag tror att tjejerna instämmer. Mätta blev vi i alla fall.
Vi var tre stycken på en kyckling och det blev två portioner kvar, så jag skulle gissa på att en kyckling i normala fall räcker till fyra personer.

Ingredienser
1 färsk kyckling av det lite större slaget.
½ kruka basilika
½ kruka timjan
1 citron
2 msk olivolja
Flingsalt och peppar (eventuellt lite lite paprikapulver)

Gör så här
Klipp basilikan och timjan i en bunke.
Dela citronen i två delar och pressa halva.
Häll halva citronsaften över örterna, krydda med salt, peppar och 1 msk olivolja.
Häll resterande citronsaften i en annan liten bunke, häll på 1 msk olivolja, salt, peppar och eventuellt lite paprikapulver.
Skiva den citronbit du har kvar i klyftor och lägg på skärbrädan förslagsvis i övre hörnet.
Ställ fram en ugnsfast form och dina bunkar i närheten av en skärbräda. Du vill ha allt i närheten och på bra arbetsavstånd.
Lägg upp kycklingen på skärbrädan och töm den på eventuellt innehåll.
Blanda samman örterna och stoppa in små bollar av dem under skinnet på kycklingen. När du fått in bollarna masserar du in den i kycklingen.
I hålet på kycklingen (mellan bena) trycker du in citronklyftorna.
Lyft över kycklingen till formen och gnugga där in oljan med citronsaften på skinnet. Har du lite bottenskrap av örter kvar skadar det inte att gnugga även dem på skinnet.
Grilla på 200 grader i 60 min.
Under tiden kan du hälla över skyn så att kycklingen får en fin härlig yta.
Dubbelkolla så att kycklingen är klar genom att sticka en kniv i och se om vätskan är klar eller blodig. Vid blodig vätska behöver kyllingen vara inne längre i ugnen.

Om du vill ha en supergod sås till gör då ungefär såhär:
När kycklingen är klar häller du av 1 eller 1 msk spad i en kastrull och blandar med 1 msk mjöl.
Vispa samman och låt kleta ihop sig, allt eftersom häller du på mer spad tills spadet är slut från formen eller du känner att det blir lagom sås, toppa av med en skvätt grädde och låt koka ihop.

Kycklingen kan serveras med många olika alternativ, tex ugnsrostade rotfrukter, bulgur, sallad.
Ät, njut, var lycklig och dröm dig bort till Italien.





söndag 12 januari 2014

Tomatsalsa


Happy Sunday!

Hoppas att alla har haft en bra helg i snöyran. Är det inte helt underbart att snön äntligen har kommit, jag bara älskar det :) Dessvärre har jag inte vart ute å åkt snowracer som jag brukar göra med kompisens ungar. Däremot så har jag stått på ändan två hela gånger och har två fina blåmärken att visa.
Annars har det varit en riktigt bra helg med utgång med vänner x2 och en babyshower och välförtjänta sovmorgnar efter en intensiv vecka. Spännande, intensiv och händelserik, det är bara att hoppas att det fortsätter så. Jag har däremot inte hunnit blogga under tiden, men nu så. Jag tänkte bjuda på en salsa som har blivit något av en favorit här hemma och bland vännerna.

Ingredienser
2 små förpacknigar cocktailtomater 
2 charlottenlökar
Skalet av lite mer än en halv citron
1 1/2 vitlöksklyftor
1 stor tsk honung
1/2 dl chillisås
Nästan en halv kruka färsk timjan
Salt

Gör så här
Hacka/dela tomaterna och lägg i en bunke.
Skiva löken fint.
Pressa vitlöken.
Riv ner skalet av citronen i bunken.
Blanda ner citronen, chilin och honungen.
Hacka lite av timjanen i taget och häll i lite av chillisåsen i taget och smaka av. Sluta när du känner dig nöjd.
Smaken kan skilja sig så mycket av så många anledningar som ni säker redan vet.
Det är som Gordon Ramsey brukar skrika i sitt TV program: Låt inte maten lämna köket utan att ha smakar på den för fan! Fast jag skulle skippa för fanet.

Nu ska jag köra lite blogilates, duscha och laga matlådor för nästa vecka.
Puss å kram!

fredag 3 januari 2014

Nyår med rödvinssås och inbakad glass

 Gott nytt år!
Från att ha varirt en yr höna innan jul så ha jag sedan juldagen varit en riktigt slö soffpotatis med tre undantag. Men snart är ledigheten över och tillbaka till verkligheten vilket ska bli riktigt skönt. I och med min soffpotatishet har bloggen blivit lidande och i ärlighetens namn så har jag inte lagat mat en enda gång tror jag, det har varit julmat, mat hos vänner och äta ur frysen som har stått på schemat. Inte direkt mycket att blogga om. Men i och med min utmaning som jag startar på allvar nästa vecka så kommer det bli mer matlagning, det kommer komma ett eget inlägg om det på bloggen senare.

På nyår så var jag hemma hos min vän Martina med hennes familj och några andra kompisar och vilken mat vi åt - mums! Vi passade även på att hålla grannarna vakna med vacker sjönsång till klockan var tre på morgonen :) Men det är ju bara nyår en gång per år.
Vad åt vi då denna kväll? Jo vi började med drinkar och stöldgods (barnens mat var försvinnande god en pankaka slank allt ner) ovan ser ni en misslyckad bellini.

Till förätt åt vi chilligratinerad hummer med bubbel att dricka.
Till middag åt vi oxfile med inbakad potatis och den godaste rödvinssåsen på mycket mycket länge. Min favo hitills har fått konkurans. Receptet kommer från senaste nummret av buffé och ni kan hitta det HÄR.
Till efterätt år vi inbakad glass även kallad glass au four eller något sånt. Mycket mycket underskattad efterätt. Glassen var en helt underbar blåbärsglass och receptet kom också från senaste nummret av Buffé och det hittar ni HÄR.

Bilderna från kvällens mat blev verkligen dåliga men man tager vad man haver, själv fastnade jag bara på bild när jag kom ut från toan lagom förvånad att kameran tog bild på mig där ha ha ha.
Nu ska jag återgå till att vara en soffpotatis  med en kopp te och ett stort glas vatten.