tisdag 26 november 2013

Svamp och ädelost lasagne

 



Jag tror att jag har tappat förmågan att laga mat, en matblogg utan mat det är ju en smärre katastrof!!!
Jag fattar verkligen inte, det är som att det går troll i mitt kök just nu. Formar spricker, soppor blir lilla, maten blir tråkig, ingredienser saknas, chilin blir smaklös och så fortsätter det hela tiden. 
Jag fattar inte!
Tur att jag har vänner som kan förse mig med underbart god  mat, ta bara Martina som lagade den här himmelska svamp och ädelostlasagnen häromsisten. 
Den innehåller inte en gnutta nyttigheter men massa härligheter.
Tyvärr blev bilden inte den bästa då den är tagen i dunkelt ljus med iphonen.

Vi har nu kommit till den tiden på året då jag laddar för fullt inför jul stöket. 
Adventspynt ska plockas upp i helgen och något mumsigt ska lagas (om jag kan lyckas med det)
Som tur är så har jag förberett en hel del inlägg om julmaten som ska upp på bloggen med start på söndag. Julen är bara så mysig och härlig. Hade jag haft en bit av den här lasagnen i frysen idag så hade jag tatt den och julpyntat som en tok. Men så ligger inte landet till så det blir till att drömma om den här och mammas köttbullar.

Ingredienser till 8 lagom portioner eller till 6 dunderhungriga personer 
2 1/2 näve torkade trattkantareller
Vilken sorts svamp man har spelar mindre betydelse. Det funkar med tex 2-3 burkar kantareller, Karl-Johan om man hittat det.
500 gram champinjonger, dem är bra att blanda ut resten med resten av svampen så det blir lite billigare.
2 stora gula lökar
3 paket bacon
¼ paket med torra lasagne plattor
3 fpk färdig ost sås om man inte är ambitiös och gör själv.
1 grönmögelost. (Kvibile har riktigt bra till denna rätt)

Gör så här

Blötlägg den torkade svampen. (om du lagar med färsk svamp så skippar du det här momentet)
Finhacka löken.
Skiva baconet i små bitar.
Häll av vattnet på trattisarna och hacka dem tillsammans med resten av svampen.
Fräs baconet hyfsat hårt och lyft över det i en stor bunke.
Fräs löken i baconfettet och lägg det i bunken tillsammans med baconet.
Lägg i en liten klick smör och stek svampen. Häll över den i bunken och blanda samman allt.
Lägg ostsås i botten på en ugnsfast form och pensla ut till ett jämt lager.
Lägg ett lager med lasagneplattor på.
På plattorna lägger du hälften av svampröran.
Röran täcker du med ett lager ostsås.
Lägg på ett till lager plattor och toppa med svampröra.
Skiva osten i tunna skivor och lägg på lasagnen och täck med ostsås.
Toppa med plattor och ett rejält lager ostsås.
Ställ in i ugnen på 200 grader i 30 – 40 min.
Servera med en god grönsallad och ett glas rött.

Ps. Lasagne är ett riktigt svårt ord att stava till kan jag konstatera när jag skrivit det här inlägget

lördag 16 november 2013

Pumpa granola


Nu är vi tillbaks på ämnet pumpa.

Pumpa i müsli låter ju helt galet, men nej nej nej säger jag det är helt magiskt gott.

Denna kommer från en av mina favoritkockar som heter Jennie Benjaminsson. Hon var med i Sveriges mästerkock och har en blogg som heter By Jennie där hon lägger upp helt underbara recept och bilder.
Jag har testat en hel del recept och alla har blivit stora succéer, ett av dem recepten är en pumpa granola som jag har efter skapat då jag har stora problem att följa recept.

Att äta en härlig tallrik med frisk syrlig yoghurt eller fil toppat med en söt och fyllig granola på morgonen är ju faktiskt helt underbart. Jag skulle vilja säga att det toppar frukostmackan alla dagar (utom möjligtvis helgen) I alla fall just nu då jag är inne i en riktig müsli period.

Ingredienser
4 dl fiberhavregryn
3 dl dinkelflingor
1 dl fiberex
Det ska tillsammans bli 8 dl flingor av olika slag, jag tog vad som fanns i skafferiet.
1 dl krossade linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
2 – 2,5 msk pumpakrydda (recept finns HÄR)
1 msk sirap (helst mörk men det funkar säkert med ljus)
100 gram pumpa (ca 1,5 dl pumpapuré som du kan läsa hur du gör HÄR)
2 dl äppelmos
100 gram nötter (jag tog valnötter)
2 dl torkade bär (jag tog en blandning av gojibär och tranbär)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla torra ingredienser i en stor bunke.
Blanda sedan ihop pumpa puré, äppelmos och sirapen i en mindre bunke.
Häll över de flytande ingredienserna och blanda väl.
Bred ut smeten på två bakplåtsklädda plåtar och sätt in ugnen.
Varje kvart tar du ut plåtarna rör om och byter plats på dem.
Granolan ska bli torr vilket tar ca 60 min i min varmluftsugn, så här gäller det att känna av sin ugn och hålla ett ordentligt öga på sina plåtar, du vill inte bränna din granola. Ttro mig då blir den inge god alls, jag talar av erfarenhet.
När granolan är torr ta då ut plåtarna och blanda i bären och de hackade nötterna.
Låt svalna innan du häller över granolan i en burk.

torsdag 14 november 2013

Pumpa krydda och pumpa puré


 

Nu är det säsong för pumpor.

Pumpor är något som har varit ganska främmande för mig ända fram tills nu då jag börjar upptäcka dessa små godbitar.

Jag kanske blev traumatiserad från det året då min farmor ville odla pumpor på landet.
Vi odlade mycket grönsaker, potatis, jordgubbar på en hyfsad stor yta. Bakom grönsakslandet låg en stor häck, en jättestor hög med kvistar där igelkottarna bodde och ett stenparti.
Jag berättar detta för att ni ska få en bild av hur det såg ut och hur det såg ut efter pumporna, man kan nästan säga före pumpornas tid och efter pumpornas tid.
När vi kom dit en helg på kvällen så såg vi ingenting men på morgonen när vi steg ut ur huset var det som att vi hade vaknat i en helt ny värld en värld fylld av pumpor i alla former och slag. Dem var precis överallt, i stenpartiet på väg bort till häcken jag överallt. Jag minns inte riktigt vad vi gjorde med alla pumpor men något måste vi ha gjort med dem.

Hade jag haft så mycket pumpor idag så vet jag en del saker jag definitivt hade gjort av dem. Tänkte bjuda på ett sådant recept inom en snar framtid.

I det här inlägget så vill jag gå igenom två grundläggande delar i mat med pumpa, pumpa puré och pumpa krydda.

Dessa två element finns i så många recept så jag tänkte varför inte göra ett blogginlägg om dem.

Vi börjar med pumpapuren:

Ta valfri mängd pumpakött beroende på hur stor din pumpa är och om du gröp ut den eller delat på den.
Hacka de större styckena i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med slamsorna.
Fyll kastrullen med lite vatten, så att det nästan täcker pumpaköttet men inte hela vägen upp.
Koka upp och låt puttra i några minuter tills köttet blivit mjukt.
Ta fram stavmixern och mixa samman till en slät puré.
Låt svalna.

Tips är att lägga upp purén i påsar och frysa in.
Jag vägde köttet innan och la upp det i 6 stycken påsar á 100 gram.
Denna puré är toppen att ha i pajer, smothies, röror och säkert en massa andra saker.
 


Sen har vi pumpakryddan även kallad pumpkin pie spice.

Som namnet avslöjar så används den främst i pumpa paj men också i smothies, muffins. Jag skulle vilja säga att den gör sig bäst i rätter åt det söta hållet.

På denna punkt så har jag googlat runt väldigt mycket och kommit fram till att här är det bäst att prova sig fram till hur mycket av varje krydda man vill ha. I vilket fall som helst så är det följande kryddor som ska ingå i en pumpkin pie spice:

Kanel, ingefära, kryddpeppar, malda nejlikor och vissa har även muskot. Väldigt lik vår pepparkakskrydda men ändå inte.
Jag har fördela mina kryddor så här:

2 rågade msk kanel
2 tsk ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
1 tsk kryddpeppar
1 krm muskot (som kan uteslutas om man vill)

Idag på lunchen serverade dem baconlindad pumpa med rostade pumpakärnor, det var verkligen så gott.
Jag kan även tipsa er att rosta kärnorna enligt mitt härliga recept från förra året.



torsdag 7 november 2013

Undanflykter

Min lust till att laga mat, äta mat och blogga om den är som bortblåst för tillfället och det suger!

Jag är inne i en period då jag vill ha äggröra, gamla favoriter som makaronipudding, köttfärsås, sallader och totalt ointressanta saker. Inga nya blogg grejer direkt.
Vem vill veta vad att jag blandade en sallad bestående av spenat, champinjoner, tomat och köttbullar som matlåda fullkomligt ointressant.
Men det ska bli skärpning på det hela det lovar jag.

Bland annat kommer ju julen snart och jag har förberett en serie som inte har fått något namn än.
Den kanske får heta julklassiker, julen och allt därtill eller något liknande.
I helgen så fuskade vi uppe på landet och åt julbord, helt galet gott var det. Nu längtar jag ännu mer tills julen och advent.



Att jag håller på med ett möbleringsprojekt utan dess like har inte heller hjälpt bloggandet.
Jag har fått tillbaks min gamla soffa från landet och i och med det så har jag fått möbleringspippi!
Det är som om någon (och det är absolut inte jag) har tagit min lägenhet och skakat om ordentligt och sedan hällt ut allt på vardagsrumsgolvet.
Som ett bombnedslag har det sett ut den senaste veckan, men nu äntligen börjar det bli lite ordning och reda. I alla fall på det som är synligt, sen att jag har en triljarder saker att rensa är ett senare problem.
Att jag fått iden om att måla om garderobsdörrarna, bygga hyllor till hallen är bara små saker som kom till under detta lilla projekt.
Men jag måste säga att jag är riktigt nöjd med resultatet.


Här ska det byggas hyllor!

I och med allt detta så missade jag att göra ett Halloween inslag som nästintill var förberett.
Bästa 5 åringen fyllde år och tanterna var inkallade för att hjälpa till på monsterkalaset.
Dra mig baklänges vilket bra kalas det blev!
Jag får väl helt enkelt spara det till nästa år, men ni ska få en liten tjuvtitt från kalaset.

Ingen blondin men väl en kniv.

fredag 1 november 2013

Köttfärsås med morot




Det här kan vara den godaste köttfärssås jag någonsin har gjort!

Och jag tror att allt har att göra med svampsaltet, det underbara härliga fantastiska svampsaltet som alla bara måste testa att göra, solklar favorit från favorittidningen.
Hade det i varma mackor häromdagen och jösses Amalia vilka goda mackor det blev, tack vare svampsaltet.
Ja ni fattar svampsaltet är bara helt underbart och ett måste i kryddhyllan!

När jag gjorde den här köttfärsåsen så var jag riktigt hungrig och kände att köttfärsen inte skulle räcka till så jag slängde i morötter och vips så hade jag 8 portioner köttfärssås. Men det gjorde ingenting för nu så ligger ett par påsar i frysen och väntar på att bli uppätna. Det hela bevisar i alla fall att det inte alltid är bra att laga mat när man är hungrig för då kan det lätt bli för mycket.

Låt mig nu presentera köttfärsåsen!

Ingredienser till 8 port á 188kcal

600 gram nötfärs 10%
20 gram flytande milda margarin
2,5 dl milda 4% grädde
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
240 gram morot ca 2 st gigantiska eller 3 normala
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Ca 1 msk svampsalt, krydda efter tycke och smak.

Gör så här

Hacka löken och riv morötterna så att det är förberett.
Fräs på köttfärsen så att den blir genomstekt.
Häll på löken och fräs en stund.
Häll sedan på morötterna, tomatpurén, krossade tomaterna, buljongtärningen och pressa vitlöken över. Blanda samman och häll på grädden.
Krydda med salt, peppar och svampsaltet efter tycke och smak.
Låt puttra samman en stund.
Servera med en mumsig pasta till.