söndag 27 oktober 2013

Phyllis sallad



I veckan hade vi AW på jobbet med mat, prat och pyssel.
Måste säga att pyssla gör man för lite och det är sjukt underskattat.
I en av salladerna gjorde jag en specialare - phyllisar. Det är sjukt underskattat och blir ofta en riktig hit.
I denna sallad hade jag en blandning av röda cocktailtomater, blandsallad, mozarella, sugarsnaps och phyllisar. Till det Brianas champange dressing.
Mumsigt värre.
Och håll med om att min bricka blev väldigt fin, jag är i alla fall väldigt stolt och nöjd.


torsdag 24 oktober 2013

tisdag 15 oktober 2013

Svampsalt


Min absoluta favorit tidning är Elle mat och Vin och häromsisten så dök den ner i brevlådan.
Min tradition när det kommer är att krypa upp i soffan med en balja te och bara njuta av det underbara glansiga magasinet.
I nyaste nummret så var det ett avsnitt som handlade om svamp och hur mycket älskar jag inte svamp.
Tyvärr så är det inte världens bästa svampår i år men något ska man nog kunna hitta ute i skog och mark. Som tur är så har jag ett rejält lager hemma och blev väldigt inspirerad av just detta recept. Används till grytor, omelette, kryddning till varma mackor och mycket mer.
Hur mumsigt som helst blev det, busenkelt att göra och en perfekt gå bort present.

Till två små burkar och en stor så behövs:
En rejäl näve torkade trattkantareller (ca 5 msk)
3 tsk torkad timjan
3 tsk torkad rosmarin
1 msk torkad vitlök
Flingsalt

Gör så här:
Mortla svampen ordentligt.
Mortla sedan ner kryddorna.
Blanda svampröran med flingsaltet i en bunke.
Lägg upp i burkar eller små påsar.

lördag 12 oktober 2013

Jambalaya


Idag är vi inne på dygn 18 utan internet och det är så frustrerande, men det finns inget att göra utan bara vänta.
Men man är ju lite fiffig och tar med sig datorn till mamma som jag bjudit in mig till idag för att gå igenom källaren.
Och vilken lyckoträff, så många fina fynd och bästa fyndet iitalla ljusstakarna. så nu har jag fyra stycken.
Och när man är hemma hos mamma så får man middag och vilken god middag - Jambalaya.
Första gången jag åt Jambalaya var för några år sedan hemma hos en amerikan från södern.
Som jag älskade det då och som jag älskar det nu.
Amerikanska södern har så himla mycket mat som är så god och jambalaya är en av dem bästa rätterna om du frågar mig.

Ingredienser till sex portioner

Riset
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tärningar hönsbuljong
8-10 dl kokhett vatten
Smör till stekning
1 påse saffran
3 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin

Pannan
Ca 300 gram kyckling filé
Smör till stekning
2 chorizo
1 röd paprika
200 gram skalade räkor
tabasco
1/2 kruka oregano

Gör så här

Riset
Värm buljongen
Hacka löken och fräs i en stor kastrull.
Häll på saffran och riset och torrstek en stund så att riset blir glansigt.
Häll på lite buljong och vin i taget och låt det koka ihop. Upprepa tills all buljong och vin är slut och riset kladdigt och genomkokt. Om det inte blir kokt häll på lite mer vätska än vad som står i recptet.
Det tar ca 20 min.

Pannan
Stek kycklingen ordentligt.
Stek korven ordentligt.
Hacka paprikan.
Skala räkorna.
Riv av oreganon från stjälkarna.
När riset är klart blanda i ingredienserna i riset.
Smaka av med kryddorna.


Svamp och korvgryta


Det här är en gryta som jag väldigt ofta återvänder till och gör i lite olika varianter av.
Men jag ska här bjuda på orginalrecptet till en riktigt mumsig höstgryta med underbar korv och svamp i.

Ingredienser till 4 prot á 382 kcal
1 paket bacon
600 gram sorunda korv (86% kötthalt)
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 köttbuljong tärning
1 fp Milda 4% grädde
3 dl svamp (Det funkar med både torkad och konserverad svamp och bäst är att blanda)
2- 3 morötter
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Salt, peppar
(Liqued smoke om man vill)

Gör så här
Hacka löken, vitlöken, baconet och skiva korven.
Fräs baconet i en stor kastrull.
Häll på löken och korven och fräs en stund så korven får färg.
Häll i svampen och fräs en stund.
Häll över tomaterna, vattnet och buljongen.
Häll på grädden.
Smaka av med kryddor.
Låt koka ihop en stund.
Ät och njut.

onsdag 9 oktober 2013

Dygn 15 utan internet!

Utan internet hemma i 15 dagar suger så jävla mycket, inget bloggande på "riktigt". Har gjort ganska så mycket mat dem här två veckorna. Så när nätet är då smäller det. Idag blev det favoriten blodpudding med lingonsylt. Mums!!!!  

torsdag 3 oktober 2013

Ofrivilligt bloggavbrott


Hej alla ni som har internet hemma!

I nio dagar har det varit internet avbrott hemma hos mig, det kanske kommer det tillbaks efter helgen!!Är sådär lagom jätte irriterad!!!
Av denna anledning så har det varit ett ofrivilligt bloggavbrott och kommer nog att vara det tills internet är uppe igen. Som tur är så har jag ju mobilen jag kan surfa runt på lite, men det är inte samma sak som datorn framförallt inte när man ska blogga.

Men ett stort ljus i mörkret är att imorgon så är det kanelbullens dag. Då ska i alla fall jag äta bullar så det sprutar ut ur öronen på mig, med ett jätteleende på läpparna och gott samvete.

Ha nu en supermysig helg gott folk!