måndag 29 juli 2013

Potatissallad


Den här potatissalladen är lite skojsig då den innehåller phyllisar och ibland kan den ätas av fyllisar.
Dessutom så passar den perfekt till grillat.

Ingredienser
Potatis enligt önskad mängd
2-3 vitlöksklyftor
salt
olivolja
rädisor
sockerärtor
squash
phyllisar

Gör så här
Tvätta och klyfta potatisen och pressa på vitlöken, häll på en skvätt olja och salt. Gör det i den ugnsfasta formen eller plåten. Rosta på 200 grader i ca 30 min, potatisen ska vara mjuk inne. Låt potatisen svalna något.
Hacka alla grönsakerna och blanda samman, avsluta med att blanda i potatisen.


onsdag 17 juli 2013

Dagens tips

Det här kan vara godaste drickan på länge. Ginger beer är ju fantastiskt gott och det här smakar som det fast lite mildare och fräschare. Så det blir dagens tips kanske sommarens tips också. 

måndag 15 juli 2013

Grundrecept för frosting



Dagar som den här, smällheta! Så kan jag bli så ofantligt sötsugen och fika suget kommer fram. Då kan det passa med en god cupcake. Mitt grundrecept finns nedanför

Ingredienser
200 gram philadelphia
60 gram smör
ca 3 - 4  dl florsocker

Gör så här
Vispa smör och philladelphia mjukt med en elvisp.
Vispa sedan ner florsockret lite i taget. Ibland kan det behövas mer och ibland mindre.
Om man vill kan man här ha i smält chocklad, eller frukt kross, karamellfärg eller andra roligheter.
Häll i en spritspåse, kanske med någon fin tyll och spritsa på dina muffinsar.



Vinbärskaka



Alltså vinbär måste ju vara bland det godaste som finns, och nu börjar dem mogna till sig!!!!
Om jag kommer över några i sommar ska jag utan tvekan göra Johannas vinbärs kaka och den bästa underbaraste syltiladen som ni hittar HÄR. Vad man gör med vita vinbär vet jag inte riktigt och jag tror inte jag har smakat det förän i helgen, men jisse så gott det var. Är det någon som har tips på vita vinbärsgrejer så tas det gärna emot.

Ingredienser till Johannas underbara vinbärskaka som smälet i munnen:
75 gram smö
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 -2 dl  färska eller frysta vinbär. (Både röda och svarta funkar)
0,75 dl ströbröd

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smörj en rund form och bröa den med ströbrödet.
Smält smöret u en kastrull.
Blanda ner ägg, socker, vaniljsocker och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Strö över vinbären.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter,
Kakan ska vara kompakt och nästan inte genomgräddad och lite lätt gyllene på ovansidan.
Låt kakan svalna en stund och lossa den sedan från formen, när du gjort det får du hålla fingrarna i styr ett tag till och låta kakan svalna helt.

Fiskebåtar


I helgen gjorde vi fiskebåtar till midagg och gissa om den var mumsiga! Dem ska utan tvekan göras igen och jag tror att kräsna människor också kan gilla dessa små godingar.
Jag och Martina kom ju dessutom på det fyndiga namnet - fiskebåtar. Det är fisk i dem och foliet är böjt som fiskebåtar. Just det momentet fick jag underkänt på, är tydligen en väldigt dålig fiskebåts skapare så jag och lilltjejen gjorde en segelbåt istället :)


Så vad behövs då för att göra fiskebåtar, jo det ska jag berätta för er.

Till en fiskebåt behövs:
1 bit lax (100 grams bitarna som kommer frysta)
1 bit vit fisk (100 grams bitarna som kommer frysta)
1/2 - 1 charlottenlök
3 körsbärstomater
1 1/2 bit chevre (dem som finns i tvåpack och är utan skin och redan delade)
1 skvätt grädde
1 klick smör
salt och peppar

Gör så här:
Gör fina fiskebåtar i aliminum folie.
Lägg en klick smör i botten.
Dela filerna i fyra bitar var och lägg i båten.
Hack löken grovt och strö över.
Dela tomaterna i två och strö över.
Smula över chevren.
Salta och peppra.
Häll på en skvätt grädde.
Grilla tills fisken är genomkokt. Vet i ärlighetens namn inte hur lång tid det tog, men det märks ju. 
Servera med sallad, potatis och eventuellt en grillad citron.
 



torsdag 11 juli 2013

Laxtårta och smörgåsbordets historia



 
Det är svårt att hitta en mer Svensk tradition/maträtt eller vad man nu ska kalla det än smörgåsbordet.
Möjligtvis köttbullar med potatismos och gräddsås, men köttbullarna finns ju för tusan ofta med på ett smörgåsbord.
Jag har länge varit lite skeptisk till smörgåsbord, det beror på att jag fram till några år inte åt sill. Kunde inte föreställa mig nått äckligare, nu så älskar jag sill.
Även om jag fortfarande har lite svårt för genomskinlig sås. Det ska vara vitlök, skärgård eller senapssill.
Matjesill och chop chop ligger väldigt högt upp på toppen. Det gör däremot inte jansonsfestelse, fy va äckligt det är!
 
Vart kommer då denna tradition ifrån, det har jag tagit reda på. Bara älskar googel och wiikipedia.
 
Vad är ett Smörgåsbord?
Smörgåsbord är en traditionell svensk "rätt" som är ett samlingsnamn för en buffémåltid.
Vad brukar ett smörgåsbord innehålla?
Bröd och smör finns alltid med liksom olika sillinläggningar.
Ofta förekommer omeletter, gratänger, korvar, köttbullar, aladåber och puddingar bland varmrätterna.
Kallskuret kött, rökt lax, ål och makrill samt patéer förekommer ofta.
Desserter finns oftas också med på smörgåsbordet.
Poängen är att äta mycket proteiner, varför potatis- och grönsaksrätter har en ganska undanskymd roll på smörgåsbordet.
Till ett smörgåsbord serveras ofta snaps och öl.
 
Smörgåsbordets historia.
Smörgåsbordet är en 1800-talsmaträtt som utvecklades ur borgerskapets brännvinsbord, en förrätt populär från 1500-talet till 1800-talets mitt.
Smörgåsbordet, som innehåller ett större antal rätter än vad brännvinsbordet har, tar vid under 1800-talets första halva och byggs då på med nya majonnäsrätter, inläggningar men också med industrialismens nya fiskkonserver och med omeletter.
 
Smörgåsbordet förekom i två smakvarianter fram till 60 talet: Det som kunde serveras hela året och det särskilda julsmörgåsbordet.
Båda varianterna hade vissa rätter gemensamma till exempel sylta, sill, ost, smör, bröd och snaps. Men de var också tydligt olika till exempel Janssons frestelse och omelett återfanns bara på det vanliga smörgåsbordet och inte till jul, medan rimmad skinka och leverpastej bara återfanns på julsmörgåsbordet.
 
Fram till 1960-talets mitt var smörgåsbordet en populär förrätt och det serverades dagligen på de flesta restauranger men också vid större kalas i hemmet.
Från 1970-talet och framåt växte smörgåsbordet kraftigt i omfattning och det fick en dessertavdelning som det aldrig tidigare haft.
Skillnaderna mellan smörgåsbordet och julsmörgåsbordet, som nu också kallades för julbord, suddades ut samtidigt som nya rätter tillfördes till exempel grönsaksuppfattades smörgåsbordet också som ett serveringssätt (jämför buffé eller liknande där man ställer fram en mängd för-, huvud- och/eller efterrätter som man plockar av som man vill). 
 
Hur ska man äta från ett smörgåsbord?
Tore Wretman förordade också att det skulle ätas i fem bestämda "turer", en tågordning som inte var tidigare känd. Turer ska här förstås som att man i varje tur ägnar sig åt en viss del av smörgåsbordet och som man sedan inte återkommer till, till exempel så tillhör den inledande sillen den första turen, och desserten den avslutande femte turen.  Vilket jag håller med om, det ska ätas i en viss ordning även om jag kanske inte följer denna exakt. 
 
Smörgåsbordet som en svensk profilmaträtt
Smörgåsbordet var internationellt känt redan under 1900-talets början bl.a. genom Stockholms-OS 1912 och det fanns smörgåsbordsrestaruanger i New York på 1920-talet.
Sitt internationella genombrott fick det på världsutställningen i New York 1939 där den svenska paviljongen hade ett roterande smörgåsbord i paviljongrestaurangen "Three Crowns Restaurant".
Där förlorade maträtten slutligt sina prickar och ringar och kom där och då att införlivas i engelskan som "smorgasbord", idag synonymt med bufféservering och ingen minns längre att det en gång var en svensk förrätt.
 
Onödigt vetande om smörgåsen
Ordet "smörgås" kommer från tiden, då man i stugorna kärnade sitt eget smör.
Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd.
 
Det finns precis lika många varianter av smörgåsbord som det finns människor som deltar eller gör ett. Vissa saker ska enligt mig bara finnas - chop chop, ägghalvor, sill, ost, salt rulle, kalvsylta med rödbetor. Andra saker som dessert kan man skippa.
Vissa saker kan förnyas från år till år och vissa nya element är där för att stanna. Som denna underbara laxtårta från tidningen Buffé.
På det smörgåsbord jag ätit denna på har avokado används istället för ärtor. Jag tror båda är precis lika goda bara att vi föredrar avokado.
Mängden pepparot kan också regleras efter tycke och smak. I receptet är det en ganska svag smak av det och jag skulle lägga till mer. Men smaken är som baken. Min smak är pepparot är gooootttttttt!

 
 
 
Ingredienser
ca 800 g kallrökt lax i skivor
500 g frysta gröna ärter eller ca 4 stora avokados
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk pepparrot på tub
500 g kesella (10 %)
1 kavring i skivor (ca 500 g)
2 tsk salt
1 krm peppar
Något grönt och rädisor till dekoration
Gör så här
Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer, eller mosa avokadosarna och kör dem försiktigt med stavmixern.
Tillsätt citronjuice och salt.
Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka.
Krydda med salt och peppar.
Kantskär kavringen.
Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.
Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt.
Låt några skivor gå en bit över kanten.
Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen.
Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.
Vik över laxen så den täcker ovansidan.
Slå in i resterande plastfolie.
Låt stå i kylen minst 3 timmar.
Vid servering:
Öppna plastfolien, vänd upp laxtårtan på ett fat och ta bort plastfolien.
Garnera med något grönt typ ärtskott och rädisor.

tisdag 9 juli 2013

Ananas paj


Egentligen så borde den här pajen få en mycket mycket finare bild, kanske den finaste av dem alla för det här är min absoluta favoritpaj.
Pajdegen är helt gudomlig och kan användas till massa olika varianter av söta pajer.
Fyllningen är söt, syrlig och fräsch allt på samma gång.
Fyllningen går även väldigt bra att göra med hallon, det blir en riktigt hit men inte lika god som ananasen.
Om ni har långtråkigt, är på väg hem från jobbet, sötsugna,eller kanske bara vill ha nått gott till semester så säger jag: Gör den här pajen och servera som den är eller med vaniljsås/vaniljglass.


Ingredienser pajdegen

150 gram smör
1 dl socker
2-3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Ingredienser till fyllningen

2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller lite vaniljpulver
2 ägg
2 små burkar krossad ananas

Gör så här

Häll upp ananasen i en sil med en bunke under och låt dem rinna av.
Sätt en kastrull på spisen och smält smöret. När smöret smält rör du ner resten av ingredienserna till pajskalet med hjälp av en träslev. Pajdegen är inte torr, utan ganska så flottig men ändå fast.
Tryck ut degen i en pajform.
Nu är det dags att börja med fyllningen.
Blanda samman alla ingredienser utom ananasen till en creme. Häll sedan på ananasen och häll smeten i pajformen.
Grädda på 175 grader i ca 30 minuter.

Kom precis hem från Skansen och känner mig som en tonåring igen efter att ha sett och sjungit med till Håkan Hellström <3 <3 <3 

torsdag 4 juli 2013

Dubbelmarinerad fläskfilé


Hej alla glada,

Blondinen här lever upp till begreppet blondin just nu
Har lyckats radera bilden, och halva textem tre gånger när jag skulle skriva det här inlägget på en ipad
Tackar vet jag sparkels.

Satt barnvakt åt en kompis ikväll och när tjejen på fyra och ett halvt och lite till skulle lägga sig för tredje gången så frågade hon om jag skulle sova över, jag svarade nej och fick okej men en annan gång.
Sen konstaterade hon att både mamma och pappa skulle bort. Efter det kom detta: Du får sitta på balkongen för jag vet ju att du är där ute och då kan så jag kan sova. Älskade gullvippan!

I helgen som kommer ska jag göra en helt underbar fläskfilé som stod på midsommarbordet. Den liksom smälte i munnen, så god att alla inte ens han smaka på den men det gjorde jag:)
Jag hoppas verkligen att min blir lika god, men det tror jag.
Eftersom receptet redan finns och bild togs på midsommar så passar jag på att blogga om den nu.
Receptet kommer från Ica, men skulle lika gärna kunna komma från någon härlig vingård i Italien.

Ingredienser till 8 portioner

3fläskfilé
Smör

Marinad 1
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
4/5 del grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin
Malen vitpeppar

Marinad 2
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
Salt och grovmalen vitpeppar

Gör så här

Dagen före festen
Sätt ugnen på 175 grader
Putsa filen, krydda och bryn i smöret.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en kötttermometer.
Ugnstek tills innetemperaturen är 70 grader.
Skala och skiva vitlökarna.
Koka upp vatten, salt, rosmarin, vitlöken och pepparn till marinad 1 och låt svalna.
Häll marinaden på köttet så att den täcker köttet.
Täck över och ställ in i kylen över natten.

Festdagen
Skala och finhacka vitlöken.
Skala av citronskal, men behåll tillräckligt så du kan pressa citronen.
Skär citronskalet i strimlor. Koka upp lite vatten och koka i 3 min.
Häll av vattnet och blanda skalet med citronjuicen, oljan, rosmarinen, vitlöken, saltet och pepparn.
Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett fat med hög kant. Häll på marinaden och låt stå i minst 2 timmar.
Servera köttet rumstempererat tillsammans med en sallad eller som en del i en buffé.

onsdag 3 juli 2013

Födelsedagskalas - Bloggen fyller 1 år!




Hurra, hurra, hurra för bloggen på 1 års dagen idag!!!

Tänk va tiden går snabbt när man har roligt och roligt är det att ha min älskade blogg.
Tyvärr finns inte all tid i världen men jag försöker ta vara på varje stund och älskar varje sekund som jag lägger på bloggen.
Allt från matlagandet, fotograferandet, skrivandet och ätandet. Det kan vara så att starta bloggen har varit en av dem bästa saker jag gjort.

När jag har semestern så kommer bloggen få lite mer kärlek och sommarkänsla. Kanske en ny look, nya expriment, vem vet vad som kan hända.
På semestern tänker jag även lära mig mycket mer om fotografering, har en kurs på datorn som en kompis gett mig och jag har köpt en bok ommatfotografering så håll i hatten för snart så kör vi.

Hur ska bloggen firas? Jo jag tänkte med ett riktigt kalas, här kommer mina söta favoriter från året som gått.

Massor av pussar och kramar till alla er som tittar in här på bloggen!



tisdag 2 juli 2013

Örtdagiset



Mitt örtdagis har gått i graven likaså mina smultron, snyft, snyft, snyft!!
Dessutom så snöar det ute på min gata, vet inte vad det är för träd men lägenheten är invaderad av flufig sommarsnö som är överallt, har väl inte dammsugit så här mycket sen förra sommaren.
Som den optimist jag är så ger jag inte upp mina gröna fingrar riktigt än, eller snarare hoppet om gröna fingrar. Jag köpte supersnygga krukor som man stoppa in plastkrukorna i butiksköpta örter och dessutom skriva på med krita. Var på rea på mio 59:- för ett trepack, supernice.
Så nu ska jag gå och vattna bassilikan för det är mest bassilika och sen krypa till kojs och vänta på den stora dagen imorn, då händer det grejer!!!


Spackel och färg är också inhandlat så att massa piffning av lägenheten kan göras.
Är inne i en fas av fixa, bygga, göra snyggt och det är så härligt när den energin finns.