söndag 30 juni 2013

Marocansk morotssallad


Jaha så var det liksom söndag igen och jag frågar ännu en gång vart tar tiden vägen. Int ehar jag hunnit med det jag ville hinna, men jag har ändå haft en superrolig helg med tjej kväll med utgång, sjusoveri och en babyshower och så massa andra saker.
Har faktiskt fått till en riktigt nyttig vecka med bra hälsosam mat.
En sommarfavorit som jag har är denna morotssallad med smaker från maroco. Receptet kommer från en tidining som heter laga lätt och jag kan inte förstå för mitt liv att den las ned. Det var en av dem bästa tidningarna någonsin.
Vill ni ha en fräsch nyttig matig sommarsallad så kommer ett bra tips här.

Ingredienser till 4 portioner á 330 kcal
5 morötter
1 chili
1 tsk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
3 msk olja
1 msk honung
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl trokade tranbär
1 dl persilja
Bladspenat

4 kycklingfiler som inte är inräknade i kaloriantalet, då salladen kan serveras utan.

Gör så här
Dela morötterna i grova bitar.
Fräs dem med hälften av oljan, kryddorna och honungen i ca 10 min.
Under tiden som dem svalnar något så steker du kycklingen i resten av oljan.
Blanda ner tranbären, solros och pumpafröna och blanda sedan nerbladspenaten.
Servera med kycklingen eller om du vill ha chevre eller feta ost till så blir det en perfekt kombo.



torsdag 27 juni 2013

Vart tar tiden vägen?

Hade tänkt fota lite, fixa i köket, förbereda inlägg, titta på tv och sova efter jag var hos farmor idag. Har tänkt det ett par dar, men just nu springer tiden fram och imorn är det fredag igen. Så jag valde sängen framför bloggen men ska ta igen det i helgen med dunder å brak. Har gjort och ska görs massa kul saker som ska upp på bloggen. Tills desd bjuder jag på ett litet kollade från de senaste dagarna. 
Natti fnatti! 

måndag 24 juni 2013

Ramslök

I helgen stod jag i ett dike och plockade Ramslök i en halvtimme, på den halvtimmen fick jag en stor härlig påse med denna delikatess och 7011 tusen myggbett.

Av ramslöken ska jag ikväll göra pesto med ost och valnötter och torka.
Ska även tvätta ikväll, det kommer inte lukta gott om de nytvättade kläderna som torkar samtidigt som löken.

Ramslöken smakar ungerfär som en blandning mellan vitlök och gräslök och sägs vara en Gotlänsk delikatess men det finns gott om den i Roslagen också, som ni kan se i mitt lilla videoklipp nedan.
(Så kul man kan göra filmklipp på istagram nu)

onsdag 19 juni 2013

Vad ska jag göra......

..... Med dem här små sötingarna????  råkade hitta dem här när jag handlade å då blev det ju galet, var tvungen att köpa dem å göra nått av det, men då måste jag göra om eller göra mer ikväll. 
För ikväll blir det  bakning så det står härliga tider inför midsommar 😊

tisdag 18 juni 2013

Lax tacos alá Jamie Olivers Diner


Här kommer det, det supermumsiga Jamie Oliver inspirerade receptet på lax tacos.
Måste säga att jag verkligen lyckades med det här exprimentet och resulatet en mumsig, nyttig rätt som jag verkligen kommer göra om och om igen, den föll mig verkligen i smaken.

Ingredienser till 4 portioner som blir typ 400 kcal/st behövs:

4 laxbitar
Citronpeppar
Salt
1 burk lätt kesella
1/2 - 1 kruka basilika
1 citron
Mer citronpeppar och salt.
8 små tortiljabröd (1 fpk är just 8 bröd, så fiffigt)
Ruccola

Gör så här:

1. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form och krydda med salt och citronpepparn.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15 min eller hur längre beroende på er spis och tjockleken på fisken.

2. Häll kesellan i en bunke och pressa citronen över, riv av basilikabladen från en halv kruka och lägg i bunken. ta fram den älskade stavmixern och mixa samman. Krydda och smaka av. Om det behövs mer basilika så är det bara att tuta och köra med stavmixern.

3. Dela på bröden och lägg upp på en tallrik. Lägg ruccolan på bröden. (ruccola som jag inte ens gillar är godast till denna rätt, det lyfte verkligen fram smaken i fisken och såsen så det är ett måste) mosa fisken med en gaffel och lägg på de små tacosarna. Toppa med såsen.

4. Ät å njut!!! I kollaget nedan får ni ett smakprov innefrån resturangen och på orginalrätten.

Uppe i resturangen är det en modern diner känsla med massa dinosaurier, jag med min torra humor fattar ju det skämtet och tycker att det är ganska så roligt.
När vi ändå är inne på dinsoaurier och dålig humor så börjar jag tänka på den HÄR låten, hi hi hi


måndag 17 juni 2013

Örtdagis och smultronställe del 2

En bild säger mer än ord och vad säger denna bild då dåå dååååå! Blommor mår inte bra hos mig!
Stängde fönstret i ett dygn å då såg smultronen ut så här, men tro det eller ej dem har tagit sig, så än lever hoppet :)
Hoppet kanske finns för örterna också efter jag har planterat om dem, håll tummarna nu!

Denna bild speglar även mig idag då jag vart lite vissen då jag har gjort nått konstigt med min nacke, så nu sitter jag hemma i soffan med en vetesäck, två alvedon och Romeo och Julia från 1996 (så bra film, älskar regisören, det är han som har gjort Den stora Gatsby som alla bör se) en kopp te och försöker packa träningsväskan tills imorn, för då ska det bli ett grymt kettelbells pass.

Uppladdning inför midsommar blir det också i veckan årets bästa högtid!

Imorn blir det ett spännande recept inspirerat av Jamie Oliver och en gladare jag utan smärta.

Puss å kram!

fredag 14 juni 2013

Alkoholfri rabarber drink


TGIF! vad ska ni hitta på i helgen? Själv blir det till att svänga dem lurviga på lördag och testa en ny drink jag har i huvudet. Om det skulle vara så att ni vill ha tips på en ”Virgin” drink så skulle jag rekomendera denna rabarber drink

Jag har rabarber på rabarber, jag bara ÄLSKAR allt med rabarber i och nu är rabarbern i full fart och det är helt underbart.
Jag planerar att göra massa saker med rabarber i år, bland annat kommer jag göra min rabarberchutney som är ”to die for”. Rabarber paj och rabarber essens till drinkar står också på schemat.
Jag har redan fått i mig rabarber i år i form av denna mumsiga ”virgin” drink.
Det är så fiffigt att den är utan alkohol och vill man ha det så funkar det utmärkt att tillsätta vodka.
Receptet kommer från tidningen Buffé.

Ingredienser till 4 drinkar
300 gram rabarber
1 dl socker
1 krm salt
2 dl vatten
1 dl färskpressad grapefruktjuice
1 ½ dl färskpressad citronjuice
Mineralvatten

Gör så här
Dra av rabarber trådarna och skiva rabarbern.
Lägg i en kastrull och strö över sockret och saltet. Låt dra i ca 1 timme.
Häll 2 dl vatten över rabarbern och koka i 5 min.
Låt svalna.
Sila av.
Fördela rabarbervattnet, grape- och citronjuicen i 4 stora glas.
Häll på mineralvatten och is.

onsdag 12 juni 2013

Maräng och citron bakelse


Snart är det midsommar min absoluta favorithelg!
Då ska det dansas små grodorna, kanske bada, bygga stuga, mysa och bara njuta. En annan sak jag ska göra är att äta massa god mat.
Vet ni inte vad ni ska göra som efterätt så skulle jag tipsa om denna lilla bit av himmelen.
Citronkrämen kommer från icas receptbank och marängen är gjord enligt detta recept med lite riven choklad i. Supermumsigt!!!

Citronbakelsen 5 port

Ingredienser

Citronkräm
4 äggulor
0,75 dl socker
0,5 msk finrivet citronskal
0,5 dl färskpressad citronjuice

Fyllning
2 dl vispgrädde
2 passionsfrukter

Gör så här

Citronkräm
Blanda äggulor, socker, citronskal och citronjuice i en rostfri bunke.
Ställ bunken i vattenbad i en kastrull.
Värm under kraftig omrörning.
Ta krämen från värmen när den börjar tjockna. Den får inte koka, då skär den sig.
Låt kallna.

Fyllning
Vispa grädden hårt.
Dela passionsfrukterna och gröp ut fruktköttet.
Vispa citronkrämen en liten stund så att den blir smidig.
Blanda ner grädden i citronkrämen.

Smultronställe

söndag 9 juni 2013

London

För en vecka sen så var jag, Martina och Johanna på väg hem från en tjejhelg i London.
Jag har varit i England många gånger men bara i London över dagen när jag var runt 16 -17 skulle jag gissa på. Så det var verkligen roligt att se staden med nya ögon och genom min älskade kamera.
Tänkte bjuda på ett axplock av bilder från den stora staden här på bloggen ikväll.


 - Börjar baklänges med sista frullen en riktig klassiker, vitt bröd, skinka, ägg och en balja te.
- Öl i alla ära men när jag är i england då ska det drickas underbar god cider.
- Alltså vinäger, vinäger, vinäger det är ju så gott. 
Tyvärr var det en MUS!!! som kom in i matsalen två gånger då vi åt. (nej vi åt inte upp maten efter vi sett den) Snorkiga servitrisen svarade "what ya want me to do about it" när vi sagt till att dem hade en mus i matsalen. Inte helt okej!!!


- Jag är ju lite små kär i Jamie Oliver och förstå glädjen när vi var hur hungriga som helst jag var på väg att bli mathäxa och skulle ta första bästa ställe och hamnade på Jamies diner! Lycklig Ullis!!!
Mumsigt värre var det också, bäst var shoestring fries. 
Lax tacosen som Johanna åt ska jag försöka pterskapa här hemma, vem vet kanske blir en hit och hamnar i bloggen.


- Okej, det blir lite mer Jamie bara för att det är Jamie <3 egengjord läsk i roliga smaker, hot dogs och mumsig ketchup och barbeque sås.
- Pizzan ni ser på bilden är den vi återskapade på nationaldagen, sååååååå galet god pizza! Stället den serverades på var också supermysigt låg i närheten av vårt område.


 - Starbuck frulle efter vår power walk kl alldeles för tidigt på lördagmorgonen.
- Köttbullemacka på arlanda.
- Fish and chips på musstället. Den får komma med ändå för att fish and chips är ju trots allt england.
- Öl på flyget dit!

- Likadana armband, jajamensan!
- Superfint skyltfönster i en blombutik.
- Högvakten med deras underbart skojsiga hattar, hur ser dem i dem egentligen.
- Högt upp i luften.



- Crepes fanns överallt.
- Hot stuff indeed, bästa spegeln ever.
- Ett par besök på Vickan hans ju med, kan inte den butiken komma till Stockholm.
- Växeln hallå, hallå, hallå. Klassiker!


- Skyltfönstret på Selfridge. Jag håller med My litle Pony!


- Jag är lång i England!! Fatta mitt huvud var långt över huven på bilen :)
-  Nothing hill är utan tvekan mitt favoritområde i London.
- Japp det är så roligt som det verkar att åka dubbeldeckare.
- Om jag ska bo i London ska jag bo i Nothing hill med en rosa dörr.


 Med denna bild tackar jag för mig idag!

torsdag 6 juni 2013

Nationaldagen


Vilken underbar middag å födelsedagsfirande av bästa Martina idag.
Den här Pizzan är en ny favorit från London.

Till vår version behövs:
1 färdig pizzadeg (går att köpa för typ 15 kronor på lokala pizzerian)
Aubergine
Squash
Chèvre
Passerade tomater
Grillad paprika på burk
Baby spenatblad

Gör så här:
Dela upp degen i fyra bitar och knåda ut.
Lägg på tomaterna.
Lägg sedan på alla ingredienser.
Toppa med chèvre.
Grädda i tio till femton minuta



onsdag 5 juni 2013

Pilgrimsmusslan



Nämen HEJ, HEJ, HEJ!

Här på bloggen har det varit tyst ett tag men det har det verkligen inte varit i "vekligheten" full fart!
I helgen var jag i London och hade en superhärlig tjejweekend, inlägg om det kommer att komma. Vi var bland annat på jamie olivers diner :)
Sen har det varit kompisträff, sommarfest, massa andra grejs och vips så har det gått en vecka till.
För ett tag sen på en tjejkväll när vi planerade London så gjorde Martina dessa mumsiga musslor, med recept från Ica.

Ingredienser
150 g pilgrimsmusslor
1 1/2 msk smör
1 1/2 tsk mild soja
1/2 msk färskpressad citronjuice
50 g shiitakesvamp
1/2 dl strimlad salladslök
olja till stekning
salt och peppar


Gör så här
Bryn smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör försiktigt i sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken precis på slutet. Salta och peppra lätt.
Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med lite olja. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida.
Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.