söndag 28 april 2013

Bruschetta


Happy sunday!
Det är i alla fall vad jag brukar känna på söndagar då det är min stora matlagningsdag, då veckans lådor förbereds, frukostar planeras och ett och annat expriment sker. Men inte idag, idag ligger jag nerbäddad i soffan och tycker syn dom mig själv, förkyld och allergisk :( Usch å fy å blääääääääää. Hade planerat att bli frisk tills idag, men icke sa nicke. Men lite lådor till veckan ska jag nog klara av att göra. Undra vad man ska hitta på till valborg bara.
Något som jag är sugen på just nu är bruschetta, tycker det funkar lika bra som förrätt som till bruch. Muuuuums!! Det här är min alldeless egna variant.

Tack å hej för mig! Hoppas eran söndag är kanon!

Ingredienser till 2 portioner
3 stora tomater
1,5 tsk kapris
2 sardell bitar i olja
1 stor eller 2 små vitlölsklyftor
Olja
Vitt bröd

Gör så här
Hacka tomaterna, är du ordentlig så tar du bort kärnorna.
Hacka vitlöken
Hacka sardellen
Blanda samman alla ingredienser i en bunk.
Krydda.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs snabbt på tomatröran.
Den ska bara bli fesljummen och inte rinnig, vill du ha den varmare så rekomenderar jag dig att ta bort kärnorna och steka lite längre. Det var jag alldelles för lat för!
Stek på brödet i mycket olivolja.
Servera.

onsdag 24 april 2013

Svamp risotto


Hej alla glada!!
Vi har haft en jättemysig after work idag och nu ligger jag i soffan och jäser.
Om ni planerar eran helgmat så kan jag tipsa om denna risotto. Mumsigt, kladdigt, och lagom onyttigt och extra gott med ett glas rödtjut, mums fillibabba.
Nu ska jag krypa till kojs och sova sött tills klockorna ringer imorn bitti.


Klassisk risotto
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl abori (tror det stavas så) eller carnatoli ris
2 dl tortt vitt vin
ca 1,3 dl grönsaksbuljong
2,5 dl riven ost

Gör så här
Hacka löken och fräs i olivoljan tills den blir glansig.
Slå på risen och rosta riset så att det blir glansigt och nästan genomskinligt.
Häll på vinet och låt koka in i riset.
Slå på lite buljong i taget på risotton och låt koka in under omrörning för varje skvätt. 
Det är väldigt viktigt att buljongen är varm.
Upprepa detta tills all buljong är slut och risotton är krämig.
Rör ner osten.
Salta och peppra.
Om du ska ha smaksättnining gör du det momentet här.


Svamp och kyckling risotton
 500 gram kyckling
En hel del svamp,jag hade egenplockad som motsvarade typ 2 burkar kantareller.
0,5 - 1dl torkade höstkantareller.
Har du syltade katareller hemma så slår du på en skvätt också och använd dig av oljan.
Om du inte har syltade kantareller ta en skävätt olja och vit balsamvinäger till stekning.
Rosmarin, timjan och paprikapulver.

Gör så här
Följ instruktionerna ovan.
Stek kycklingen ordentligt.
Stek svampen.
Blanda samman och krydda, stek på lite till tillsammans.
Blanda ner kyckling- och svampröran i risotton.




söndag 21 april 2013

Ginger girl dressing / essens


Men hej på er så här på söndagskvällen!
Vad har ni hittat på idag, vart ute i det underbara vädret kanske? Det önskar jag att jag hade gjort men jag har släpat fötterna här hemma lagom bakis efter värsta brakmiddagen igår, det var grillpremiär!!!
Alltså det här med att grillar är ju helt underbart, älskar det! Men så klart lyckades vi inte bara äta grillat vi han med både förätt, huvudrätt, efterätt och ost och massa god dryck till det. Då mådde jag som en prinsessa men idag har jag betalat priset för det :) 
Vad passar då bättre än att bjuda på nått fräsch här på bloggen. 
För ett tag sen lånade jag Jacob Wismans hälsokök av en kollega och nån dag efter det hittade jag den på statsmissionens butik i centrum, så den fick ju flytta hem på direkten.
 Det är en bok som bygger på att med viss förberedning enkelt få fram nyttiga, bra måltider till en hel familj. Jag föll för frukost sektionen och essenserna. 
Testa denna som heter Ginger girl, värsta roliga namnet. Till den blev det kyckling, qinoa och sallad, värsta goooooooa grejen.

Ingredienser
2 dl riven grovhackad ingefära
0,5 dl rapsolja
1 dl vatten
1 msk agavesirap
4 msk cironsaft
1/2 msk salt

Gör så här
Hacka ingefära och lägg i en mixerskål.
Blanda i resten av ingredienserna.
Mixa för kung och fosterland.
Smaka av.

Stek kyckling i ginger girlen.
Koka qinoa.
Gör en sallad.
Blanda samman allt och du har en kanon rätt.


Med dessa bilder och recept så tackar jag för idag och helgen och kryper till kojs, så jag är redo för en ny spännande vecka.

Tooooodeloooooo

torsdag 18 april 2013

Lätt som en plätt - Keso omelett / paj


Vilken dag, ögonen har gått i kors och jag somnade en stund i vilrummet på jobbet under lunchen, godissuget hos de flesta på kontoret har varit skyhögt och vädret äckligt värre! 
Men sen kom solen och vips så kom energin tillbaks, orkade tillochmed träna vilket jag hade tänkt att banga. Så nöjd med mig själv: tränat tre gånger denna vecka och ätit bra!
 Gjorde en jätte enkel men väldigt mumsig keso paj proppfull med nyttigheter.

För att göra två portioner behöver du:
250 gram keso av valfri sort. Jag tog feta/oliv men tror att naturell eller lök går lika bra.
2 ägg
1 scharlottenlök, kan uteslutas.
Salt och peppar och eventuell annan krydda.

Så här gör du
Knäck äggen i en bunke.
Lägg på keson.
Hacka löken grovt och häll i bunken.
Salta och peppra.
Mixa samman med en stavmixer.
Fyll i 6 muffins silikonformar (kan funka med vanliga)
Grädda på 175 grader i ca 15-20 min.
Servera med en god sallad till.

söndag 14 april 2013

The Joy of cooking - bananbröd


Det här receptet kommer från The joy of cooking som det pratas mycket om i en av mina favoritfilmer Julie och Julia, så det var jag ju bara tvungen att testa när jag hade en del gamla skruttiga bananer förra veckan och saknade en ingredienser för det brödet jag hade tänkt att baka.
Dra på trissor vad jag gillar bananbröd, måste testas många gånger till i olika fomer.
Nått jag inte gillar är att jag inte kan ställa om språket på datorn och bloggen sen ominstalationen.
Vilket betyder att allt är rödmarkerat och ni får se hur illa jag stavar. Tur att jag bakar bra som kompensation.
Så summan av kardemumman (vilket vore gott i) är att har ni skruttiga bananer som ni tänkt slänga baka bananbröd - kanske det här!

Ingredienser till 1 bröd
3 rågade dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
85 gram mjukt smör
1,5 dl socker
2 ägg
2 bruuuuuna bananer
ca 1 - 1,5 dl nötter (jag hade mandlar, men tror att kokos eller pecannötter kan vara mumsigt)

Gör så här
Blanda i hopp de torra ingredienserna i en bunke.
Mixa samman smör och socker med en elvisp eller matberedare.
Blanda i de torra ingrediserna och vispa tills du får en smulig deg.
Vik ner äggen.
Mosa bananerna i en skål och vik sedan ner dem i smeten tillsammans med nötterna.
Häll ner i en brödform.
Grädda på 175 grader i 45 - 50 minuter.

Ät som den är, eller med lite philadelphia.

Å så lite härlig söndagsteaser.



onsdag 10 april 2013

Nyttig kokosfisk


Hej hopp fallerallan lej, tjo hej!
Äntligen onsdag, lill lördag i soffan framför sveriges mästerkock finalen kanske - jo jag tackar om det blir så.
En kopp te och nya mattidningen blir det i alla fall innan klockan slår åtta.Älskar mattidningar, får så mycket inspiration av dem. Men ibland kommer inspiration och ideer som en blixt från klar himmel, som den här rätten. Den var verkligen underbart god, nyttig och fyllde mina curry behov. Curry är bland det godaste jag vet för tillfället, skulle kunna leva på curry, bananplättar, ägg och philadelphia just nu. Dem toppar min gilla lista utan tvekan. Så här kommer en riktigt curriiiiiig rätt :)

4 port á 338kcal

Ingredienser
2 dl okokt råris
1/2 purjolök
30 gram kokosolja
4 bitar vit fisk
250 gram findus fina små ärtor (viktigt att dem är små annars blir det blääää)
1 - 2 msk curry
salt

Gör så här
Koka riset.
Riv av fyra ganska stora bitar folie och lägg ut på en arbetsbänk.
Lägg en fiskbit på varje foliebit.
Rör i hopp curryn med kokosoljan och bred på fisken.
Toppa med hackad purjo.
Vik ihop och lägg i en ugnsfast form.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Blanda riset och ärtorna och servera med den färdiga fisken!

söndag 7 april 2013

Scones


Men hej på er!
Här har fröken gått i dvala med bloggandet som vanligt :(
Jag vill så mycket med bloggen men jag har inte riktigt inspirationen att ta tag i det, men jag ska verkligen verkligen försöka.
För jag mår så bra av att blogga, laga mat, fota och ha kul med det. Så nu blir det skämsmössan på och ny friska tag.
Min diet går riktigt bra, vilket är hur kul som helst.
Ska bjuda på lite bra rätter framöver men nu till en lite mer onyttig klassiker som jag slog till på att laga i morse (fast klockan redan var halv tolv på förmiddagen så kallar vi det morgon) scones.
Hur gott är det inte med nybakta scones på en söndagsmorgon, jo hur gott som helst.
Det stod i receptet att det skulle bli två bröd, och det blev det, men två jättebröd, så räkna med att det räcker till fyra pers.
Receptet kommer från min första kokbok som jag fick som barn, vi bakar och den håller än :)

Ingredienser till 2 jättescones
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram smör eller 3/4 dl flytande smör
2 dl mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda i smöret  tills det blir lite klumpigt.
Blanda i mjölken och knåda till degen. Den ska vara fast men ändå lite kladdig.
Gör två bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 10 min.

Ps. Sen sparkels var hos dataplastikdoktorn så är hon lite förrvirrad om hon är svensk eller engelsk, därför den dåliga stavningen. Men snart ska hon vara vid sina sinnens fulla bruk igen!

torsdag 4 april 2013

Expriment i kväll


 
Jo men varför ska datorer funka!!! Men nu funkar äntligen sparkels som hon ska igen :) då blir det lättare att blogga. Tänkte bjuda på ett toppen recept på fisk snart och om bananbrödet jag ska testa ikväll blir bra kommer det också upp. Men först jobba klart, köra zumba pass, äta baka, sova :)