måndag 28 januari 2013

Julia Childs Boufe Bourguionne


Alltså denna gryta, denna gryta, denna gryta!!!! 
Kan vara den godaste köttgryta jag ätit, och var värd allt slit i köket igårkväll.
Den ser lite tråkig ut på bilden men jag lovar er den är inte tråkig i munnen!
Receptet är original receptet från Julia Childs - Mastering the art of french cooking.
För ett par år sedan visste jag inte vem Julia Child var och så såg jag filmen Julie & Julia och var helt såld.
Så googel fick slita hårt under en period och där fann jag en väldigt intressant kvinna och en fantastisk kock.
Sen kom Youtube fasen där många av hennes gamla tv program ligger, vilken källa till kunskap.
Har bland annat lärt mig hur man reder sås på bästa sätt av henne och mycket mycket mer.
Så om ni inte har något att göra en söndag, gör denna gryta!


Ingredienser

2 paket med bacon eller 2 hg lättrimmat fläsk
1 1/2 kg magert grytkött
1 msk olja
1 msk smör
1 morot
1 lök
2 msk mjöl
1 flaska rödvin
7 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 stora vitlöksklyftor
ca 20 steklökar
450 gram färska champinjoner
1 lagerblad
Timjan
Salt
Peppar
Persilja


Gör så här 

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll oljan i den ugnsfasta grytan och stek köttbitarna som du skärt i bitar om 5 cm. Se till så att alla sidor på köttet får en fin brun yta. Lägg åt sidan.

Klipp baconet i mindre bitar och stek i grytan se till att det blir lite krispigt och lägg åt sidan.

Skala och hacka löken och morötterna och stek i fettet från köttet och baconet. Lägg det åt sidan i en skål.

Lägg tillbaka baconen och köttet i grytan salta och peppra och rör om. Strö över mjölet och ställ in i ugnen utan lock, och låt stå i ca 5 minuter. Ta ur grytan och rör om, för att sedan sätta in den i ytterligare 5 minuter.

Ta ur grytan från ugnen och sänk temperaturen till ca 175 - 200 grader.

Lägg i morot och lökröran i grytan. Häll på vinet och buljong så att det precis täcker köttet.
Krydda med tomatpurén, vitlökarna och lagerbladet.

Koka upp.
När grytan kokar stoppar du in den i ugnen med lock på och låter stå i ca 3 - 4 timmar.

Skala och bryn steklökarna i hälften av smöret tills dem får en fin glansig yta.
Häll på resten av buljongen och koka upp. Låt koka tills lökarna är mjuka. Blanda i persiljan.

Dela champinjonerna så det blir fyra bitar av varje svamp.
Stek dem i en torr panna så det knäpper och har sig. Gör detta ett tag tills det inte knäpper så mycket.
Häll då på resten av smöret och stek champinjonerna tills dem får en fin stekyta.

Lägg dem i kastrullen med steklökarna.
Jag gjorde dessa två moment innan grytan var klar och det gick bra. Men jag gissar på att Julia hade blivit galen om hon visste det.

När grytan stått så länge i ugnen att köttet faller sönder häll då på champinjonerna och smålökarna tillsammans med buljongen.
Låt stå i ugnen i ca 20 minuter till så smakerna gifter sig.

Bon apetit!

Och om ni vill se Julia laga denna rätt kolla HÄR







onsdag 23 januari 2013

Linssoppa


Hann med en rätt innan fattigmans veckan är över.
Påminner lite om mig:  billig, god, lätt, smakrik, enkel. 
Näää skämt å sido, den påminner inte om mig, men den är väldigt lätt att göra, smakrik, nyttig och billig.
Men en sak som soppan å jag har gemensamt är att vi är linslusar båda två :)

Ingredienser
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 stor gul lök
1 burk krossade tomater
3 dl röda linser (som inte behöver svälla innan koktid)
1 msk grönsaksbulljong
6 dl vatten2 msk olivolja
svartpeppar
salt
torkad koriander
spiskummin

Gör så här
Hacka grönsakerna och fräs dem i olivoljan.
Häll på tomaterna, buljongen och vattnet.
Krydda soppan.
Koka upp.
Låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av och servera.

Jag har köpt en väldigt försenad födelsedagspresent till mig själv idag. Fick ett presentkort som jag inte haft med de få gånger jag köpt nått på servera och dem gånger jag har haft med det har jag inte hittat nått förrän idag. Jag har köpt ett kitchigt sushi serveringskit från rice och jag är kär.
Har sagt att jag ska lära mig göra rullar och göra dumplings och nu har jag fint "porslin" att servera det på.


Fattigmans vecka


Hej gott folk, så här på årets fattigaste månad och kanske den fattigaste veckan på hela året!

Igår vid lunchen fick jag högläsning ur dagens industri där det stod att försäljningen av falukorv, blodpudding, pasta och köttfärs stiger markant i januari och framförallt denna vecka, och inte kan jag väl bryta mot normen.
Så det har blivit mycket pasta, köttfärsås, ketchup för min del och det är ju hur tråkigt som helst att blogga om.
Men efter löning lovar jag att det blir roligare inlägg.
Kanske någon varm soppa eller så eftersom jag fortfarande inte har fått mitt element utbytt hemma. Igår var det köldrekord i lägenheten med hela 14.8 grader när jag kom hem. Men med ugnsluckan öppen fick jag upp temperaturen till hela 16,5 grader.

Vi hörs snart igen med roligare inlägg!


fredag 18 januari 2013

Chocolate Chip Cookies


För en många herrans år sedan jobbade jag under flera år som konfa ledare i en liten by utanför Motala som heter Medevi Brunn. Det kan ha varit några av mina bästa somrar på dessa läger.
Älskar gemenskapen, stämningen, upptågen, allvaret och allt annat som kommer läger till.
Ett år hade vi en husmus (husmor) som hette Helena. Hon hade varit runt i USA under ett år och jobbat och bott på många olika ställen. Ett av ställena var ett litet bageri någonstans i mellanvästern som hade chocolate chip cookies som folk vallfärdade för att äta.
Hon lyckades få tag på detta recept och vi ledare tvingade henne att publicera det i Medex som vår fin fina tidning hette.
Nu tänkte jag att det är dags att publicera det här på bloggen, för att bryta allt som har med nyttiga nyårslöften att göra så går jag in i sockerchocks mode.
Hoppas att det ska smaka!

Ingredienser
1 1/2 dl flytande smör
1 1/4 dl vitt socker
1 1/4 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
200 gram choklad eller nötter eller en blandning

Gör så här
Blanda samman smöret med alla sorter socker.
Blanda i äggen.
Blanda samman bakpulver, salt och mjöl i en separat bunke för att sedan blanda det med resten av smeten.
Hacka chokladen i små bitar och mojsa ner i smeten.
Forma bollar av smeten och lägg på en bakpappersklädd plåt med stort mellanrum.
Grädda i ca 12 min på 180 grader.

Det går jättebra att stoppa dem små bollarna i frysen och ta fram en eller två när suget sätter i.

torsdag 17 januari 2013

Loúres olivolja


Nu ska vi prata om något underbart - OLIVOLJA!

" Den kallpressade oljan du håller i din hand är producerad på traditionellt vis i Messaradalen på Södra Kreta. Här har man producerat olivolja i tusentals år och idag är oljan från Messara berömd för sin höga kvalitet. Vår olja är till 100% gjord på olivsorten Koreoneki som ger en unik fyllig och lätt pepprig smak full av karaktär. Vår olja är inte utspädd."

Den här olivoljan är direktimporterad från Kreta av en kompis kompis till mig och den är helt fantastisk.

Jag har testat många olika sorters olivolja och den här ligger så väldigt högt upp i toppen.
Den har en härlig lenhet, mycket smak, supersmart doseringskork.
Dessutom är den äkta kallpressad olivolja som  inte är vanligt här hemma i svedala.
Om ni skulle vara intresserad av att köpa den så kan ni kontakta mig här på bloggen eller via deras hemsida.

Jag följer oftast inte så många matlagnings tävligar på tv, vilket är lite konstigt med tanke på vilken matnörd jag är.
Men nu måste jag följa Sveriges mästerkock, för importören av denna olivolja har sin syster med som en av dem 12 finalisterna! Heja Stina!!!!





söndag 13 januari 2013

Larb - Thailänsk färssallad


Jag vet inte hur ni har det hemma men här serverades thaimaten med en miamivice fågel i.
Jag har aldrig varit i Thailand, men skulle bra gärna vilja åka, mest för att se vad allt stoj är om. Sen så älskar jag ju thaimat och det är varmt, varmt, varmt. Det är något man inte kan anklaga mitt hem för att vara.
Ett av mina element har gått sönder och jag fick i veckan veta att det är leveranstid på 2-3 veckor.
Så det är bara att klä sig varmt, tända massa ljus och stå ut med dem 16,5 grader som är den nya temperaturen här hemma och drömma mig bort till varmare breddgrader.
Tillbaks till maten den här rätten är enkel att göra, kryddstark, smal och god. Definitivt värd att laga.

Ingredienser
1 msk neutral olja
2 stjälkar citrongräs
2 gröna chilisar
500 gram fläksfärs

3 st lime
2 tsk rivet limeskal
2-3 msk chilisås (kan funka med sweet chili oxå)
ca 1 dl hackade koranderblad
1 tsk torkad mynta (hade ingen färsk hemma och torkad gick jättebra)
1 liten röd lök
ca 1 dl jordnötter
4 msk friterad vitlök
Salladsblad

Gör så här
Hetta upp oljan i en wookpanna och fräs chilin och citrongräset lite snabbt.
Slå på färsen och stek ordentligt.
Lägg upp i en skål och låt svalna något.
Riv limeskalen och pressa limejuicen och häll på färsblandningen.
Blanda ner chilisåsen, rödlöken, koriander, mynta.
Hacka jordnötterna och häll på salladen, häll sedan på den underbara uppfinningen friterad vitlök.
Servera genom att lägga upp i salladsbladen.

Ett tips är att gå in i en av dem underbara asienbutiker som finns lite överallt i stan (Stockholm) och handla dina ingredienser där. 
Mycket billigare, fräschare och varorna är lättare att hitta.
Ta till exempel den friterade vitlöken, hade aldrig hört talas om den innan detta recept och är nu jag lätt förälskad i den, och dem hade massa av den i thaibutiken vid jobbet.

torsdag 10 januari 2013

Cocktail - Cointreau politan


Imorn är det äntligen fredag!
Och vad är bättre än att starta helgen med en god drink.
Mitt tips är den här söta, syrlig, och fräsch drinken. Dessutom innehåller den min mammas favoritlikör, en garanterad hit skulle jag vilja säga.

Till en drink behöver du:
20 ml pressad citron
70 ml tranbärsjuice
50 ml Cointreau
is

Gör så här:
Pressa citronen, en citron räckte till 4 drinkar.
Blanda samman alla ingredienser i en shaker och skaka.
Häll upp i ett fint glas och lägg i isen.


onsdag 9 januari 2013

Bargarbysoppa - Soppa på jordärtsskocka



Hej hopp lingons.......

Nu har jag varit tekniskt geni igen och hittat ett sätt att arbeta runt problemet.
Så idag kan jag bjuda på veckans första recept.
Det är en soppa som är gjord på jordätskockor och heter barabysoppa. Receptet kommer ursrungligen från recept.nu och en kock som heter Christer (hans som var med i kockarnas kamp, ni vet)
Men som vanligt kunde jag inte följa receptet utan var tvungen att göra min egna version av det.
Måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet och har upptäckt en ny kärlek i köket, jordärtskockan. Även om dem är galet svåra att skala.

Ingredienser

2 kycklingfiler
ca 700 gram jordärtskockor
1/2 rödlök
1 liten purjo
1 liten morot
1 dl milda 4% grädde
2 dl lättmjölk
8 dl kycklingbuljong
persilja
Salt och peppar

Gör så här

Koka upp buljongen.
Skala skockorna och skär dem i mindre bitar.
Lägg dem i en form med mjölk i, det gör så att soppan får en finare färg.
Om detta tar lång tid för att dem är svårskalade ta då och gör en paus för att skiva kycklingen.
Koka den skivade kycklingen i 5 min eller tills den är genomkokt. Kontrollera på en liten bit.
Ta upp kycklingen med hjälp av en hålslev och lägg undan.
Fortsätt skalandet.
Skala sedan moroten och hacka den i mindre bitar.
Hacka upp purjon och löken och lägg lite åt sidan.
Lägg i skockorna och morötterna i det kokande vattnet och låt koka i ca 10 min.
Lägg sedan i lökarna och koka i ca 5 min eller tills skockorna är genomkokta.
Mixa samman soppan med hjälp av vännen-stavmixern.
Blanda i mjölken och grädden.
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Servera soppan med kycklingen i botten av skålen.






tisdag 8 januari 2013

Bloggproblem!

Jag har problem med att lägga upp bilder på bloggen via datorn, å känner mig ganska så rådlös just nu.
Får fråga nån teknisk som kanske vet vad problemet är.
För bilder på maten måste man ju ha.
Har så mycket att visa men kan inte just nu 😞
Kan i alla fall lägga upp bilder via mobilen och tänkte jag skulle visa ett riktigt fynd från idag.
Fem kronor på myrorna och så får man en Miami vice fågel saltkar!!!!!

söndag 6 januari 2013

Pastasås - tips och recept

 

Jaha å så har tiden swischat förbi i en rasande fart, och jag har mest varit hemma och myst i soffan och inte lagat mycket mat alls, alltså har det blivit lite bloggande.
Och det där med ett nytt år och äta hälsosamt har jag inte varit så duktig på än så länge.
Men from idag ska jag ta tag i det, då blir det storkok.
Igår fick jag fått massa vettig och god mat i min mage och en av de sakerna vill jag tipsa om.
Jag är inte mycket för halvfabrikat, men ibland så hittar man ett som bara är toppen och det var verkligen den här pastasåsen.

Ingredienser
1 burk barilla pastasås med peccorini.
2 morötter
1/2 squash
1 gul lök
500 gram köttfärs
1 dl crème fraiche
1/2 dl chilisås
1 skvätt balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här
Hacka löken och fräs den i smör.
Häll på köttfärsen och låt den stekas igenom tillsammans med löken.
Under tiden köttfärsen steks riv morötterna och squashen. (Väldigt bra när man ska försöka få i små petiga herrar grönsaker)
Häll i grönsakerna och låt dem bli mjuka.
Häll på pastasåsen, crème fraichen, chilisåsen, balsamvinäger och rör om.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri pasta.

Tack för maten Johanna :)