måndag 31 december 2012

Gott nytt år!

2012 är snart över och med det så tänkte jag sammanfatta året som gått med bilder.
Det här året har inte varit ett av mina bättre år, men optimist som jag är så ser jag ljust på framtiden och har massa med roliga planer för 2013.
Bland annat så har jag varit snäll i år och tomten (Ellenor och Lowe) kom med en fin fin bloggpresent - www.blondinenochkniven.se

<3 Mysiga stunder med vänner och vin.
<3 I April så åkte jag och min mamma på ett äventyr till Kina. Vi var i Shanghai och Peking under 10 dagar och vilken upplevelse det var. På bilden så äter vi på en restaurang som skulle kunna vara Kinesernas svar på gatukök, och jag säger bara mums!
<3 Mina underbara vänner Martina och Tomas och Johanna och Jonas har ynglat av sig i form av tre underbara ungar som verkligen är världens bästa ungar. Att spendera tid med dem är bland det bästa.
<3 I mars var jag för första gången på bröllop. Det var helt fantastiskt och kärleken flödade.

<3 Som enda blogg har ni kunnat följa chillidagiset i Vasastan.
<3 Midsommarfirande som det ska vara.
<3 Massa med härliga grillkvällar med goda vänner.
<3 Ett litet mästerverk i köket - vitlöksbrödet som kan skrämma vilken vampyr som helst.

<3 Semester i Huddik!
<3 Svensk sommar när den är som bäst.
<3 Lite härlig sommar svalka på semestern på Åland, som alltid har en speciell plats i mitt hjärta.
<3 Att plocka stenar på Åland har alltid varit väldigt avslappnande och en favoritsysselsättning som barn och som vuxen. I år blev det små sjöbusar av dem.

<3 Wakeboarding på hösten i Dalarna, kan vara väldigt kallt men helt underbart!
<3 Blåbärskärlek.
<3 Äppelkärlek
<3 Svampkärlek

<3 Snö, snö, snö, snö å så mer snö. Älskar snön!
<3 En massa godis gjordes inför julen, som jag fortfarande tror att jag är lite speedad av.
<3 Min (som egentligen är mamma och Lasses) älskade Majken, här i sin fina julmössa som hon hatar.
<3 En ängel som vakar över mig och mina kära och nära.

Gott nytt år!

måndag 24 december 2012

Julgodis / Rocky Road / God Jul

GOD JUL!

Så var den här doppare dagen, julafton, tomtens mest hektiska dag på hela året och mysfaktorn är hög.

Om ni som jag är ute i sista sekund och måste göra lite julgodis till julbordet så kommer här ett tips på en försvinnande god sort, rocky road. 
Den är salt, söt, krämig och allt på samma gång. 
En liten varning måste dock utfärdas den tar slut sjukt fort.

Hoppas det ska smaka!

Ingredienser
175 gram mörk blockschoklad
ca 75 gram mini marshmellows
1 påse dumle
ca 100 gram rostade saltade mandlar eller jordnötter

Gör så här
Klä en form med bakplåtspapper.
Lägg i marshmellows och mandlarna.
Hacka dumlen i mindre bitar och lägg i formen.
Smält chokladen i micron, ca 1 -1 1/2 min.
Smeta över chokladen och se till så att allt blandas fint.
Låt stelna i kylen. Det tar ca 1 timme.
Dela den stora rocky roaden i mindre bitar.
Ta da!!! Så har du ett supergott julgodis.
        
 

söndag 23 december 2012

Julgodis - Micro Knäck


Dan före doppare dan och jag har spenderat kvällen med att springa runt som en yr höna och fixa godiset och chop chopen till imorn.
 På dagen fick jag finfrämmande från Ellenor och Lowe och det visade sig att jag har vart snäll i år.
Fick en kanon julklapp som jag kommer berätta mer om sen. 
För nu ska vi prata om dem här små tomtarna som har knäck i lurarna.
Det här receptet borde ju räknas till ett knäck recept som funkar då det har blivit bra tre av fyra gånger.
Första gången gick det sådär som ni ser på bilden nedan, men hur är det är inte smält plast den hemliga ingrediensen i knäck????

Ingredienser
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl grädde
1/2 dl mandel

Gör så här
Finhacka mandlarna.
Blanda samman socker, grädden och sirapen.
Använd en microtålig bunke eller kanna helst med pip, annars blir det som på bilden.
Ställ in bunken i micron och kör i 5 minuter på ca 650w. Håll koll så att det inte bubblar över.
Ta ut bunken och rör om.
Kör ytterligare 4 minuter i micron, nu är det viktigt att du har stenkoll så det inte kokar över.
Gör ett kulprov, om det blir bra blanda i mandeln. Annars kör du knäcken lite till i micron.
Häll upp knäcken i små formar som står på en bricka.
Låt stelna i kylen.



lördag 22 december 2012

Enklaste julgodiset - polkabräck


God morgon världen!
Nu är det inte många dagar kvar till julafton - wihooo  och äntligen börjar jag komma i fas med julstöket.
Igår kläddes granen, julklappar slogs in, tvätten blev ren, och ett julgodis blev gjort. 
Polkabräcket är så ruskigt enkelt och gott att man knappt kan tro det.

Ingredienser
1 vit chokladkaka
1 påse med polkagrisar

Gör så här
Krossa polkagrisarna så att en del blir pulver och en del blir mindre bitar.
Smält chokladen i micron.
Bre ut chokladen på ett bakplåtspapper så att det blir ett tunn platta.
Strössla på polkakrosset och tryck till lite.
Låt svalna i kylen. Ta ut och bryt av och lägg upp i nån fin skål.



Den fina delen av min lya

Den mindre fina delen av lägenheten!




torsdag 20 december 2012

Kristyr

Nu är det inte många dagar kvar innan dopparedagen, och julbestyren är i full gång.
Även om jag inte riktigt har fått den där härliga julkänslan riktigt än.
Men igår började den smyga sig på lite gran då det var den årliga struv och glasyrkvällen.
Jag har glaserat pepparkakor så länge jag kan minas någon dag innan jul. Traditionen är att alla på jul måste få en pepparkaka med sitt eget namn på, annars är det helt enkelt inte jul.
I år var Charlie 7 år med och bjöd på mycket vackar pepparkakor (dem som syns på bilden)
Min favorit är nog gubben som har doppat benet i mjöl, sen ätit slime och kräkts upp det :)
Idag bjuds det alltså på kristyren vi alltid använder.
 
Kristyr
 
2 dl florsocker
1/ - 3/4 delar äggvita
Några droppar outspädd ättika
 
Rör samman allt försiktigt.
Slå ut i små skålar. Antalet beror på hur många färger du vill ha.
Fäga kristyren genom att droppa lite karamellfärg i och rör om.
Tillverka spritspåsar av bakplåtspapper som du rullar till en strut.
Häll upp i påsarna.
Klipp ett litet litet hål i spetsen på struten.
Börja glasera.

söndag 16 december 2012

Tilltugg till glöggen - Köttfärspiroger

Oj oj oj vilken helg, klackarna i taket hela vägen och än är helgen inte slut, tur att det är måndag snart ;)

Det har verkligen vart en rolig vecka med, julfest, julklappshandling, brandövningar och annat skoj.
Och en helg fyllt av roligheter, julfest i fredags som verkligen var en kanonfest, glöggfest igår och glöggmys ikväll, och då dricker jag inte ens glögg.
Kompisarna skrattade gott när jag sa att jag tar med mig barnglögg (varm saft) ikväll.
Nått julgodis har jag inte riktigt hunnit med att göra, inte heller att klä granen, skriva julkort och andra saker som hör julen till. Men jag har ju hela nästa på mig att gå upp i julen helt och hållet.

I onsdags hade vi julfest på jobbet och jag gjorde lite olika roliga små tilltugg, bland annat dessa köttfärspiroger. En av mina söta kollegor bad att få receptet så här kommer det.

Till 60 piroger gör du så här:

Ingredienser
800 gram köttfärs
2 paket bacon
2 gula lökar
3 små burkar med konserverade kantareller
1 skvätt rödvinsvinäger
Timjan, salt och vitpeppar
5 paket med smördeg på rulle (så bra uppfinning)
1 ägg

Gör så här
Hacka löken fint.
Klipp baconen i små bitar och stek i stekpannan.
När baconen börjar bli klar lägger du i löken och låter dem stekas ihop. Slå upp röran i en bunke.
Häll av så mycket vätska som möjligt från kantarellerna och hacka dem fint.
Stek kantarellerna i lite smör och se till att så mycket av vätskan som möjligt försvinner. Lägg i bunken.
Stek köttfärsen ordentligt, krydda och slå på lite rödvinsvinäger.
När köttfärsen börjar bli klar slår du på resten av röran. Och steker en liten stund till så att smakerna gifter sig med varandra.
Lägg upp den färdiga köttfärsröran i bunken. Nu kan pirogbakeriet börja.
Rulla ut den första smördegsrullen.
Dela den så att det blir tre längder och fyra bitar på varje längd.
Klicka ut en klick köttfärs på varje bit och slå in dem så att pirogerna liknar ett kuvert.
Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg.
Grädda på 200 grader i ca 20 minuter.
Serveras ljumna eller kalla.

fredag 14 december 2012

Saffrans cheesecake

Hej hopp, 
Min kompis Ellenor gästbloggar nästan lite här. 
Hon gjorde igår denna fantastiskt goda saffranscheesecake och ville dela med sig av den till matvärlden. 
Hoppas det ska smaka!
 
Recept
75 gram smält smör
200g pepparkakor
250 gram Kesella 10%
200 gram Philadelphiaost
1,5 dl gräddfil
2 dl florsocker
0,5 citron
0,5 gram saffran
2 ägg

1. Sätt ugnen på 160 grader
2. Kör pepparkakor och smält smör i matberedare till en smulig massa eller krossa dem i mortel och blanda i smöret.
3. Tryck ut smuldegen i en pajform.
4. Förgrädda pajskalet i 5-10 minuter
5. Blanda Kesella, Philadelphiaost, gräddfil och florsocker.
6. Riv skalet av en citron och ha i smeten.
7. Pressa ut lite av citronsaften i en skål och ha i saffran, blanda väl. Häll i detta i smeten.
8. Ha i äggen och vispa med elvisp tills allt har blandats väl.
9. Häll i smeten i pajskalet och grädda i ca 40 minuter. Prova om Cheesecaken är klar genom att skaka på den lätt. Om den fortfarande är vobblig så är den inte klar, den ska vara fast.

torsdag 13 december 2012

Saffrans och mandelbullar



Glad Lucia!
Den här dagen är ju så mysig, fin musik, glitter i håret, ljus och så en överdos av lussekatter.
I år gjorde jag och Ellenor en liten annan variant av lussekatter , i form av lussebullar med smör och mandelmassa.
Dem blev supergoda och väldigt enkla att göra.

Du gör helt enkelt en omgång av lussekattsdeg.
Smälter ca 50 gram smör i micron.
Blandar i ca 100 gram mandelmassa.
Brer ut massan på dina utkavlade bitar och rullar ihop och lägger de i formar.
Pensla med ägg och strössla pärlsocker på.
Grädda enligt instruktionerna i lussekattsreceptet.

söndag 9 december 2012

Lussekatter / Lussebullar / Orginalet


Hur gott är det inte med klassikern lussekatter! 
Det är nog en av mina absoluta favoriter under julen. 
Det finns ju nu väldigt många olika varianter av lussekatter och många är goda och många kommer ni få smaka på här. Men om sanningen ska fram så slår inget originalet.
Det här är mitt och Ellenorns bästa lusserecept som är en klockren succé.

Ingredienser
1 paket jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl röd mjölk
1 burk kessella naturell 10%
1/2 tsk salt
2 dl socker
3 paket saffran beroende på smak och pris
2  ägg
17 dl vetemjöl

Gör så här
Smält smöret och häll över mjölken, värm tills degspadet blir 37 grader.
Tillsätt kessellan i degspadet och rör om.
Smula jästen i bunken.
Häll över degspadet och rör om ordentligt med hjälp av matberedaren.
Tillsätt salt, socker, och ett ägg. Rör om tills allt har blandats ordentligt.
Häll i ca 15 dl av mjölet i omgångar och arbeta ordentligt i matberedaren. Degen ska bli smidig och lite kladdig.
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 50 minuter.
Spill upp den jästa degen på bakbordet (typ diskbänken) och knåda in lite extra mjöl.
Börja göra katterna och lägg dem på en pappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk (vanlig kökshandduk) i 30 minuter.
Plutta i russin i snurrarna och pensla med det andra ägget.
Grädda i ca 8-10 minuter på 250 grader.
Låt svalna under bakdukarna.

 



lördag 8 december 2012

Sött till glöggen - Saffransdrömmar


Glad lördag!
Sitter ni hemma i stugorna och dricker glögg nu.
Det gör inte jag sitter med en balja te och myser framför big bang theory.
Något sött som passar väldigt bra till båda är dessa saffransdrömmar.
Det är allt jag drömmer om ni :)

Ingredienser till ca 60 drömmar
1pkt saffran (0,5g)
en gnutta saft från en citron
100g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
1 dl neutral olja
0,5 tsk hjorthornssalt
4,5 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ut saffranet i lite citronsaft så det löser sig.
Vispa smör pösigt med elvisp med saffran, socker, vaniljsocker och citronskal.
Tillsätt olja lite itaget.
Blanda hjorthornssalt med vetemjöl och blanda ihop allt till en deg (vispa inte).
Rulla ut den i två längder och skär den i små bitar som ska rullas till små runda kulor.
Lägg dem på bakplåtsbeklädda plåtar och grädda dem i mitten av ugnen 13-15 minuter.
Passa noga så de inte bränns.

Drömmarna ska kännas  torra och lätta när de är färdiga, de ska inte få färg. Drömmarna håller sig ett par veckor i en burk med tältslutande lock. De går även att frysa.

onsdag 5 december 2012

Kul med julbaket - Pepparkakscookie


Men hej och godmorgon får jag väl lov att säga då jag legat å sovit i soffan hela kvällen och sovit.
Tänkte passa på att blogga lite innan jag går och lägger mig på riktigt.
Idag bjuds det på Ellenors egenhändigt hopknåpade pepparkscookies som hon och jag bakade i helgen. Blev en härlig kontrast till dem vanliga pepparkakorna som i alla fall jag överäter under julen.
Fotot blev ju inte det bästa, då det var bäcksvart ute och fukt på fönstren av värmen från ugnen och kyla ute, men hoppas att ni överlever ett dåligt kort. 

Ingredienser
ca 25 st
125g rumstempererat smör
1,5 dl socker
En knivsudd vaniljpulver
1 ägg
3 dl mjöl
1,5 tsk kanel
1,5 isk ingefära
1 tsk kardemumma
0,5 tsk mald kryddnejlika
100g hackad vit choklad
100g  hackad mandel

Gör så här
Vispa smör, socker och vaniljpulver poröst i skål.
Tillsätt ägget och rör om ordentligt.
Blanda i mjöl och kryddorna och sedan den hackade chokladen och mandel.
Rulla små bollar, ca en matsked stora.
Placera ut 10-15 per plåt och tryck ut dem.
Grädda i 175 grader tills de fått fin färg (ca 10-12 min).


måndag 3 december 2012

Blondinens tio i topp november




Så har ännu en månad gått och det är redan december, men november har ju vart en riktigt bra månad måste jag säga. Här kommer min tio i topp lista.

1. TP - tjejerna är bäst ingen protest!
2. En rolig överraskning i min sko.
3. Varit på min första babyshower, och det är en tradition som gott och väl kan få flytta in i Sverige.
4. I veckan blev det en tur till centralbadet för första gången (studentfesten räknas inte) så himla skönt.
5. Köpte nagellack med tillhörande pärlor, det kallades caviar manikyr. Lite roligt i det grå vädret.
6. Gick till jobbet bärandes på en väska full med muffins en dag, kändes lagom muppigt.
7. Jultet har kommit till kontoret, mums!
8. Morotskaka, morotskaka, morotskaka........
9. I Luuuuv musslor.
10. Men jag älskar snö ännu mer. Det blev lite roligare att ha tvättstugan med gnister utanför fönstret.

söndag 2 december 2012

Tilltugg till glöggen - Parmesan och olivknyten


Glad första advent!!!

Nu är det mys för fulla muggar här hemma. 
Igår var det storstädning, stortvättning, rensning av garderob och adventspyntning. 
Imorse vaknade jag till en adventsprydd lägenhet, gnistrande snö ute och en helt fantastisk känsla. 
Helt magsikt :)
Och bättre blir det idag ska det bakas lussebullar med min kompis Ellenor, ska även göra matlådor, korrekturbaka mazariner för en annan bloggs kommande kokbok, sukta över alla godisar jag ska göra till jul och så ska jag testa att göra ett annat tilltugg till glöggen.
Här är ett recept som passar väldigt bra till glögg mys eller drinkar. Dessutom är det superenkelt att göra och var riktigt uppskattade.


Ingredienser
400 gram fryst smördeg
2 burkar svarta urkärnade oliver
125 gram riven parmesanost
2 äggulor
sesamfrön

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka oliverna i små bitar och riv osten.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Rulla ut två plattor i taget på ett mjölat bord och kavla ut den en aning. Det får inte bli för tunt.
 Strössla ut ost och oliver på en av plattorna.
Lägg över den andra plattan och tryck till en aning.
Dela plattorna först i stora strimlor ca 2 cm breda och dela dem sedan på mitten.
 Knyckla sedan samman varje bit och lägg på plåten.
Repetera tills alla knyten är klara.
Pensla knytena med ägg och strössla på sesamfrön.
Grädda i ugnen ca 20-25 min.
Servera kalla eller ljumna.