torsdag 30 augusti 2012

Hooks Herrgårds filmjölkslimpa


Hello sunshines! 
Vilken kväll jag hade i går, skulle gå till badrummet för att preppa tvättmaskinen men stannade till för att se om jag hade en sak i skafferiet, hittade inte det jag letade efter och blev irriterad för det var så stökigt i skafferiet. Så jag sätter igång att städa där, kommer på att jag skulle ju göra fikonmarmelad inför lördag, börjar med det och hittar samtidigt massa ingredienser till brödbak och bestämmer mig för att baka. Måste hitta ett bra recept, hade nästan glömt bort denna limpa och blir nördigt glad när jag hittar receptet. Bara det att jag hade ingen fil hemma så på med jackan och gå och handla.
Så bakningen är i full gång och nån gång underbakningen kommer jag på att det var ju tvätta jag skulle göra, stoppa i tvätten alldeles för sent (stackars grannarna) och dundra ner i soffan halv tolv då allt var klart. Men det är bra skönt när man får en energikick utan dess like :)

Ingredienser till 2 bröd

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl (både fint och grovt funkar)
1 tsk salt 
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl grovt hackade aprikoser
1 dl russin (eftersom russin i bröd är jätteäckligt använde jag tranbär i stället)
1 dl hackade hasselnötter (men det gör lika bra med andra nötter eller nötmixar)
1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda samman mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, tranbär och nötter i en bunke .
3. Blanda noggrant ihop filmjölk, bikarbonat och sirapen.
4. Blanda försiktigt ihop de olika ingredienserna och rör till det blir en tjock smet. Jag brukar arbete utifrån kanterna och inåt för att få med mjölet i botten av bunken.
5. Smörj två formar och fyll dem med smeten.
6. Grädda i ca 1 - 1 1/2 timme. Pröva med en sticka om bröden är torra regelbundet efter 1 timmes gräddning.
7. Stjälp upp brödet på galler och låt dem vila i minst 5 timmar inlindade i en handduk.


tisdag 28 augusti 2012

Dulce de leche

På spisen står nu en kastrull med kokande vatten och två plåtburkar i och ser ganska intetsägande ut, men OM resultatet kommer bli gott!
Dulce de leche även kallad kolakräm is in the making.
Men en liten varning gör ni detta se till att låsa in burken ordentligt så att inte kylskåpsmonstren kommer dit med en sked och slurpar i sig halva burken bara sådär.
Vad jag ska använda mina burkar till det kommer ni få se efter helgen.

Världens godaste vinbärsmarmelad/sylt x2

I år har det hänt en smärre katastrof, min kompis Johannas vinbärsbuske har blivit sjuk och bestämt sig för att inte producera några bär. Vilket innebär att jag inte kan hjälpa till att länsa den och göra världens godaste vinbärsmarmelad/sylt, snyft!!!
Längst upp på önskelistan står nog vinbär och en påse med goda svenska äpplen.
Har ni vinbär tillhands så tycker jag att ni ska göra denna sylt/marmelad, för den är så sjuuuukt god.
Jag och Johanna kallar den för vuxenmarmelad för det är rom i den, men det stoppar inte hennes 2 åring från att slafsa i sig sylten till morgongröten :)
Tänkte bjuda på originalreceptet som kommer från Linneas Skafferi och min egna lilla slappa variant av sylten.

Originalet 

Ingredienser
5 dl röda vinbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovad socker
2 msk mörk ron
1/2 vaniljstång

Gör så här
Rensa och skölj bären under kallt vatten.
Lägg dem i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i resten av ingredienserna
Koka upp under omrörning, det ska vara väldigt rörande att göra sylt :)
Skumma av under tiden.
Koka marmeladen i 15 min
Ta upp vaniljstången.
Häll upp sylten i väl rengjorda burkar. Sätt på locket omedelbart och förvara mörkt och svalt.

Snabbvarianten

Ingredienser
1 kg röda vinbär
1/2 kg syltsocker
2 knivsuddar vaniljpulver
4 msk mörk rom

Gör så här
Rensa och skölj bären under kallt vatten.
Lägg dem i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i resten av ingredienserna
Koka upp under omrörning.
Koka i 3-5 min för sylt och 5-8 för marmelad.
Häll upp sylten i väl rengjorda burkar. Sätt på locket omedelbart och förvara mörkt och svalt.




söndag 26 augusti 2012

Stekta gröna tomater


I min förkylningsyra tittade jag igår på stekta gröna tomater och kom på att den rätten lagade jag i somras och att det skulle bli ett bra blogginlägg. 
Gissa om det var gott!!! Grejen är bara den att det är svårt att få tag i gröna tomater(omogna) men gör du det måste detta testas, desto mer omogna desto bättre. Gjorde några med gula tomater och dem blev inte alls lika goda.
Det här receptet kommer från favoriterna systrarna Voltaire. 



Ingredienser till 4 personer
8 tomater
1 ägg
1 dl rågmjöl
1 dl mjölk
salt & peppar
neutral olja

Gör så här
Skiva tomaterna centimeter tjocka.
Blanda samman smeten.
Ha i olja i en kastrull och täck botten ett par centimeter. Testa om oljan är varm nog genom att doppa i en liten klutt med smet i.
Doppa ett par tomater i smeten och lägg sedan försiktigt ner dem i kastrullen. Fritera i ca 3 min till tomaterna får en fin gyllenbrun färg. Ta upp den med en hålslev.



lördag 25 augusti 2012

Som en säck rutten potatis


Så mår jag idag med en dunderförkylning i kroppen. Men det finns en sak som lindrar dem hemska symptomen lite extra och det är detta te, med 1/4 dels pressad citron i och massa honung.


torsdag 23 augusti 2012

Chilidagis del 5

Chilisarna längtade så efter mig så ett par fick komma och hälsa på mig några dagar för att bli lite torra bakom öronen, bokstavligt talat. Håller på att torka chili i min underbara torkmaskin. Ska bli mycket spännande att se resultatet och hur lång tid det tar eftersom jag lyckats slarva bort bruksanvisningen där alla tidsangivelser står. Rapport om hur det går för dem kommer komma!


Rabarberchutney kyckling

I förrgår lyckades jag och Ellenor med ett roligt experiment i köket, vi gjorde rabarber chutney kyckling baserat på detta inlägg rabarberchutney.
Jag brukar i vanliga fall göra denna rätt med mango chutney men det visade sig att det funkade perfekt med rabarber också. Det finns inte något direkt recept utan man får liksom testa sig fram, det jag kan erbjuda är grunden till denna underbara rätt som alla gillar.


Ingredienser
4 kycklingfiler
2,5 dl lätt crème fraiche
1 gul lök
1 chili (om man vill)
Ett par matskedar chutney (rabarber eller mango)
Salt och peppar

Gör så här
Stek kycklingen ordentlig.
När kycklingen börjar bli klar lägger du i löken och chilin för stekning, så de blir mjuka och fina.
Häll på crème fraichen och chutney, salta och peppra.
Låt det puttra ett tag så smakerna sätter sig och smaka sedan av för att se om det behövs något mer.
Servera med pasta, ris eller potatis.
 

tisdag 21 augusti 2012

Inlaggda rödbetor

Igår var jag hemma hos mamma och skrotade runt, badade badkar, tittade på Dallas och så gjorde vi det som får bli dagens inlägg.


Jag är väldigt förtjust i säsongsbaserade grönsaker och en av favoriterna på hösten är rödbetor. Bäst passar de nog till pytt i panna, lappkojs och ugnsrostade med salt och chevre ost, mums!
Jag har aldrig lagt in rödbetor förut, burkarna har liksom så härligt bara flyttat hem till mig från mamma, men i år kom jag inte undan. Måste säga att jag var överraskad hur enkelt det var att göra det.

Ingredienser
1 kg färska underbara rödbetor
1 dl ättika
2 dl vatten
3 dl vatten

Gör så här
 Koka rödbetorna i ca 10-15 min. Testa om dem är klara genom att sticka ner en tandpetare i en rödbeta och se om det kommer upp röd vätska, gör det det är dem klara.


Koka upp ättikslagen och låt den svalna något, den ska få samma temperatur som rödbetorna.
Skala rödbetorna och lägg i rena burkar.


 Häll över ättikslagen.


Låt dra i minst 1 dygn innan du äter rödbetorna. Hållbarheten på dem är låååååång.

måndag 20 augusti 2012

Granola musli

Hej hopp gott folk!
Nu är semestern över och det blir nya friska tag i livet och i maten. Jag är något av en skalman person som måste äta på ganska så speciella tidpunkter och med jämna mellanrum. Frukosten är tyvärr extra viktig för mig vilket inte alltid går hand i hand med mitt ljuvliga morgonhumör. En av favoriterna är granola musli med yoghurt och idag tänkte jag bjuda på grundreceptet till den jag brukar göra.



Ingredienser
10 dl fiberhavregryn
10 dl blandade sorter puffar från t.ex. Risentas egenplock av musli. I den här använde jag quinoa och dinkelpuffar.
200 gram kokosflingor
2 dl flytande honung
1 dl matolja
3 dl vatten

Gör så här
Blanda havregrynen, puffarna och kokosen i en bunke.
Koka upp vatten, olja och honung.
Blanda samman allt i bunken och bred sedan ut på en bakpappsklädd plåt.
Torka/rosta på 175 grader i ca 30-40 min beroende på din ugn. Låt svalna i ugnen på eftervärmen.

Blanda sedan i valfria tillbehör. I denna omgång hade jag blandade hackade nötter, gojibär, torkade, blåbär och solrosfrön.


söndag 19 augusti 2012

Chilidagis del 4

Chilisarna har flyttat hem till sig efter nästan en månad hemma hos mig. Saknade är stor, därför var jag tvungen att hälsa på dem idag samtidigt som det grillades hamburgare och gjordes hollidaysås med chili i.

måndag 13 augusti 2012

Åland

Nu är jag på väg till Åland för en vecka av kul med några kompisar och världens bästa gudson. Åland har en riktigt stor plats i mitt hjärta då jag har spenderat dem flesta somrar där och många helger i den lilla byn västeränga. Hittade en hel del gamla bilder därifrån och har såklart gjort ett collage. Åland är nästa 3G lösa ö, så vi syns om en vecka. Och gissa om jag har massor av recept på lut.

fredag 10 augusti 2012

Key lime pie

Idag bjuder jag på key lime pie, ni vet sån som Dexter äter :)


Tyckte det passade just idag då jag ska upp i dem norrländska skogarna till den 3G lösa ön och åka massa wakeboard i det kalla vattnet och drömma mig bort till varmare vatten som Miami där den här pajen har sitt ursprung.
Det ska verkligen bli jätteskönt och roligt att komma bort ett tag och bara njuta av dem sista sommardagarna. Med lite tur kanske vi får fint väder.
Men som sagt så finns det inget internet vilket innebär att bloggen också får semester ett tag och jag kommer få abstinensbesvär.


Ingredienser

Skalet
12 digestivkex
0,5 dl strösocker
100 gram smör

Fyllningen
4 ägggulor
1 burk söt kondenserad mjölk
ca 1 dl limejuice

Marängen
4 äggvitor
Några droppar citron
4 msk strösocker

Gör så här

Skalet
- Smula sönder kexen i en matberedare.
- Smält smöret och blanda med kexen.
- Tillsätt sockret.
- Mixa allt samman och tryck ut i en 24 cm i diameters form.
- Grädda i10 min på 175 grader och låt svalna.

Fyllningen
- Vispa upp 4 äggulor.
- Rör i den kondenserade mjölken och blanda väl.
- Om jag hade varit kemist hade jag kunnat förklara vad som händer i det här momentet, men det är jag  inte så det får bli en lättare genomgång.  Vispa sakta i limejuicen, du kommer under tiden märka hur fyllningen stelnar mer och mer. När den har fått en hyfsat krämig konsistens slutar du hälla på. Det krävs ungefär 1 dl färskpressad limejuice.
- Grädda i 15 min på 175 grader och låt stelna och svalna i minst 6h eller över natten.

Marängen
- Häll i 4 äggvitor som du sparat från fyllningens ägg och droppa i några citrondroppar.
- Vispa upp kraftigt  och ha sedan i sockret. Vispa ännu mer!!!! Marängen ska bli fluffig och styv.
- Spritsa på kakan.
- Grädda på 225 grader med grillfunktionen i några minuter, tills marängen har fått en fin färg och textur.


Nu drar jag till nordligare breddgrader och roar mig såhär :)






torsdag 9 augusti 2012

onsdag 8 augusti 2012

Risbräck

Om någon undrar vad man gör om man är så sugen på en kardemummabulle från Bakery &Spice att man håller på att bli tokig, jo man gör risbräck så klart. Det var i alla fall min lösning på problemet igår kväll.
Tog bara några minuter att göra och inte tog det lång tid för dem att stelna heller. Sen var det bara att krypa upp i soffan med mysig film i det hemska regnet.

Ingredienser
200 gram blockchoklad
4 dl rispuffar
Gör så här
Smält chokladen och blanda i puffarna.
Klicka upp på bakplåtspapper och låt stelna.
Ta daaaa godiset är klart!




tisdag 7 augusti 2012

Vitlöksbröd

Det här kan vara det godaste vitlöksbröd jag någonsin har ätit!


Receptet hittade jag i senaste numret av Elle mat&vin som är min favorittidning, när den kommer är det helig stund i soffan med en kopp te, den måste dessutom läsas enligt väl utarbetade rutiner.

Men tillbaka till brödet, receptet är skapat av Jennie Benjaminsson som kom 2:a i Sveriges mästerkock 2011, har en jättebra blogg, jobbar som kock och med massor av andra saker.
Hennes recept och ett besök på hennes blogg är verkligen att rekommendera. Vet inte hur det funkar med länkning å så, är det okej att länka till en annans blogg utan att ha frågat?



Ingredienser

Brödet
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl special

Fyllning
1 dl olivolja
1/2 kruka basilika eller 1 paket fryst basilika
2-4 vitlöksklyftor
1/2 citron - skalet
Flingsalt och nymalen peppar


Gör så här
- Smula jästen och rör ut den i vattnet.
- Tillsätt olja, socker, salt och det mest av mjölet, knåda degen smidig och slät.
- Pudra över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 45-60 min.
- Stjälp upp degen på en bakpappersklädd mjölad långpanna och tryck ut det till en jämn platta.
   Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 min.
- Förbered fyllningen under tiden och sätt på ugnen på 250 grader.
- Mixa olivolja med basilikan till en nästan slät olja.
- Finstrimla vitlöken.
- Skölj citronen noga och finriv citronskalet.
- Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
- När brödet är färdigjäst, gör små gropar med tummen över hela degen.
- Pensla fyllningen över hela brödet och strö tillsist lite flingsalt över.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min, brödet ska få en vackert gyllenbrun yta.



måndag 6 augusti 2012

Mums mums mums för kräftor!

Idag är en riktig slappardag hemma hos mig, med lite självömkan. Bakis och en stukad tå, snyft!

Jag tryckte i mig ett paket kräftor själv igår, Marissa var ganska duktig, Linda vågade ta i en kräfta medans Maria inte ens vågade se på dem, fy skäms på henne.
Kan verkligen rekommendera dem kräftorna vi åt, finns på bild i förra inlägget.
Såsen jag gjorde blev inte så bra som den brukar bli, så innan den får ett inlägg så måste jag lista ut vad som är felet i receptet. Vitlöksbrödet däremot blev galet gott och kommer att få ett eget inlägg stax.
Kameran var så klart med och jag har fått tillstånd att lägga upp några bilder från igår, så fotocollage programmet har fått jobba hårt.



söndag 5 augusti 2012

Kräftskiva

Gos morgon, god morgon, god morgon!!!!
Eller vem vet kanske god förmiddag, det beror ju liksom lite på om ni är morgonpigga galningar eller sjusovare som mig.



Nu ska det förberedas inför kvällens kräftskiva hemma hos mig.
Lite småhärligt med en kräftskiva på en söndag, det liksom passade bäst så i planeringen.
Vi har sagt att vi ska ha en rejäl skiva senare i höst då alla kan vara på topp, inte mig emot eftersom kräftor är bland det godaste jag vet.
Tyvärr så kommer jag inte komma upp till landet i år och fånga egna. Det är så himla underbart att göra det, men kanske nästa år.

Idag ska jag baka ett vitlöksbröd, en formfranska, göra aioli och en senaps sås från joe´s stonecrab.
Blir de bra kommer dem upp på bloggen.
Hepp hepp nu är det bara att köra!!!

lördag 4 augusti 2012

Fullmåne

Jag vet inte vad det är men det känns i hela kroppen. Kanske är det fullmånen, eller att fönsterna står på vid gavel, att det luktar sommar, att raggar bilarna kör utanför mitt fönster och tutar dixie låten, att några grabbar har haft roleblade tävling i trappan utanför och jag hängde ut genom fönstret och tittade, men det liksom spritter i hela kroppen. Det känns äntligen som sommar och att livet är  fullt av hopp.
Har gått på en superskön kvällspromenad runt kvarteret och tog med min kamera för att försöka fota månen, och låt mig säga att det inte är det lättaste. Försökte med lite olika inställningar men fick inte riktigt till det, är det någon som har nått tips?
Nu ska jag ta och duka inför morgonens kräftskiva. För imorn blir det full fart med att baka bröd, tina kräftor och göra sås. Älskar verkligen kräftor :)

fredag 3 augusti 2012

Nudelsoppa

Glad fredag gott folk!


Blir inte riktigt klok på vädret idag, ena stunden vräker det ner och åskar, några minuter senare är det strålande sol - GALET!!! Men det gör inget för jag hade redan bestämt vad det skulle bli för mat idag, nudelsoppa. Grund receptet till denna soppa är väldigt enkel och går snabbt att göra. Idag hade jag torkad shitake svamp och sojabitar i istället för kyckling. Måste säga att originalet är godare, därför får ni nu det receptet.

Ingredienser
1,5 liter vatten
2 msk kycklingfond
2-3 msk ketjap manis (koreansk soja som jag tror stavas så)
1 chili
Karifilime blad (finns i påse i thaihyllan)
Några bitar salladslök
Kyckling
Nudlar

Gör så här
Koka upp vatten tillsammans med, fond, ketjap manis, chilin som är hackad i bitar, karifilimebladen och salladslöken.
Lägg i kycklingen och koka tills den är klar, tiden beror på hur stora bitar du tar så jag skriver ingen tid.
När kycklingen är klar, ha i nudlarna och koka i ca 3 min. Om du ska ha en del av soppan en annan dag, vänta då med att ha i nudlarna tills du värmer upp soppan igen.


Nu ska jag återgå till att gå igenom massa gamla recept jag hittade i mammas köksskåp häromdagen tillsammans med ett glas gott vin och sen kanske se en film.
En sak kan jag säga, min mormor var duktig på att skriva upp ingredienserna men inte instruktioner och min kära mor är hopplös på att hålla reda å sina recept. Hoppas att nån dag i framtiden det sitter en person och  går igenom mina recept, och jag lovar härmed den personen att det blir ordning och reda blad dem :)



torsdag 2 augusti 2012

Chilidagis del 3


Chilisarna hade FF (fröken fritt) i några dagar och jisses va dem drack. Var så orolig att dem inte skulle klara sig utan fröken, men de klarade sig och slurpade glatt i sig den nya maten. Det är helt stört vad jag har blivit engagerad i dem små rackarna, varit orolig att dem inte skulle klara sig, glad att se dem när jag kom hem och idag är jag stolt över dem, för idag har jag skördat ett par.
Har läst att mognadsprocessen ska gå snabbare när man har skördat de första så vi få se om det stämmer eller inte. Läste också att dem ska bli starkare desto längre dem får sitta, men två hade nästan börjat skrumpna så det var liksom dags nu.

Chilisarnas mumsiga mat


onsdag 1 augusti 2012

Ugnsrostad potatissallad


Har hittat guld idag då jag var hemma hos mamma och grävde bland hennes kokböcker. Hittade en del gamla kokböcker och massa gamla recept. Jag gillar att läsa och göra recept från förr, det är så annorlunda även om dem är väldigt lika. Kom hem ganska sent så det blev färdiga dumplings som det bara var att micra till middag. Så jag istället tänkte jag bjuda på en ugnsrostad potatissallad som är perfekt till grillad lax, men funkar jättebra till all grillad mat.

Ingredienser
Ca 800 gram färskpotatis
1 påse babyspenat
3 salladslökar
2-4 vitlöksklyftor
Olja, salt, peppar
Balsamvinäger - det går lika bra med flytande som crème

Gör så här
Skrapa eller borsta potatisen och dela potatisarna på hälften.
Lägg potatisen på en plåt.
Skiva vitlöken i tunna skivor och blanda samman med potatisen, tillsätt olja, salt och peppar.
Rosta i ca 20 på 200 grader. Potatisen ska bli genomstekt, det variera lite beroende på ugn och storlek på pluggen.
Under tiden sköljer du spenaten och skivar salladslöken.
När potatisen är klar blandar du samman alla ingredienser och toppar med balsamvinäger.

Fotocollage, fotocollage och fotocollage

Hej gott folk!
Det känns som om jag försvann från jordens yta de senaste dagarna och så skönt det var att göra det. Har varit ute på släktingars landställe och bara njutit, plockat blåbär och badat, hur härligt som helst. Men nu är det nya tag i stan. Fick inte med mig systemkameran vilket var jättesynd för det fanns så mycket att fota. Men jag är riktigt förvånad hur bra bilderna kan bli med mobilen om man har bra ljus. Frågan är bara vilken storlek bilderna blir i om man lägger in dem i datorn? Blir dem större om man mailar dem i "orginal" storlek som är ett alternativ man kan välja när man mailar.
 Har satt ihop några fotocollage som jag tänkte bjuda på just nu medans jag funderar på vad jag ska svänga ihop till middag eller om jag har nått annat recept på lut.

 Bilderna vart mycket bättre i mobilen och på datorn än i detta fotocollage. Men det är inte det jag vill säga, det jag vill säga är att det fanns en klunga blommor som fjärilar och humlor älskade. Jag har aldrig sett så många fjärilar på en plats och så många olika sorter fjärilar. Det var verkligen helt trollbindande. Stod säker i nån timme sammanlagt och bara tittade på fjärilarna.

 Det här är bara sommar i sin bästa klädsel. Smultron, blåbär, färska kryddor och lunch. Helt underbart :)


Grillat, fördrink, tonfisk, peti choux med pistage glass, mums! Känns som jag har gått upp ett par kilo under de här dagarna av all underbar mat.